Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6100506 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Мира: Милко Калайджиев ми е втори баща

Не съм спала с него, той е на годините на татко 

КОЯ Е ТЯ

Станимира Костова, известна с фолкпсевдонима си Мира, е родена на 22 декември 1983 г. в Стара Загора.
Тя е част от армията открития на легендата Милко Калайджиев. Звездата й изгрява със съвместния им дует "Хей, малката", а след това кариерата й тръгва стремглаво нагоре. Впоследствие напуска "Пайнер" и се снима за корицата на "Плейбой", а кариерата й продължава да е все така успешна.
"България Днес" разговаря с нея за 17-те й години на музикалната сцена, слуховете за връзка с Милко и големите й мечти.

Иво АНГЕЛОВ

- Мира, завърна се на музикалния небосклон с нов хит. Разкажи за чисто новия си музикален проект.
- Това е трето поредно парче, което правя с оркестър "Фаворит". Първите ни две песни имаха много голям успех и хората ме накараха да направя още една. При всеки ангажимент ме питаха за нещо ново и логичното продължение се случи. Изненадата в парчето е, че даваме път на млади таланти. Синът на солиста на "Фаворит" е на 12 години и пее заедно с нас. Това му е музикален дебют. Синът на кларнетиста е на 14 години и също участва, като свири на кларнет. И той дебютира. Музиката е такова нещо, че веднъж хване ли те, трудно се отказваш от нея.
- Казваш, че е хубаво да се дава път на младите. Ти самата на колко години изгря?
- На 15 години бях, когато беше първият ми сериозен музикален запис. Иначе от малка се занимавам с музика. Знам какво е да си малък и да имаш нужда от подкрепа. Познавам тръпката.
- От разстояние на времето как оценяваш дългогодишната си кариера?
- Колкото и нескромно да звучи, съм един от малкото изпълнители в България, който живее добре единствено от музиката, която прави. Никога не съм имала спонсори на парчета и никога никой не ми е плащал нищо. Ако съм работила здраво няколко вечери, тогава си позволявам да направя клип. Ако нямам достатъчно участия, не мога да си го позволя. Гледайки живота през тази призма и знаейки, че не съм милионер, твърдя, че живея един хубав живот, и то благодарение на музиката, вече 17 години. Един изпълнител е успешен, когато му кажат името и веднага се сетят поне една негова песен. Ако се зачудят, значи не е направил кой знае какво.
- Категорична ли си, че чичко-паричковци и спонсори в твоя професионален път не са съществували?
- Никога. Единствено в началото на кариерата ръка ми е подавал баща ми. Той ми помогна за първия и втория проект. Но мисля, че е нормално родителите да подкрепят детето си. В цялата ми кариера никой никога не ми е давал пари, за да пусна песен. Колата съм си я купила сама, микрофона също, музикалната техника и нея. Всичко е изкарано от музика, а не от страничен бизнес. Имам колеги със страничен бизнес, които вливат пари от него в музиката. Това не е лошо, но при мен никога не е било така. Много пъти са ми задавали въпроса какво щях да правя, ако не се занимавах с музика. И не мога да им отговоря.
- Като дете не мечтаеше ли за някоя друга професия?
- Мечтаех да бъда детска учителка. И до ден-днешен много се разбирам с деца и ги обичам. Миналата година кандидатствах детска педагогика, но нямах време да се подготвя за изпити. Не ми стигнаха няколко стотни, за да ме приемат. Бях на участия цялото лято и в един момент реших все пак да проверя кога ми е изпитът. Оказа се, че е след 3 дни и нямах време за подготовка. Изкарах хубава оценка без подготовка - почти петица, но не успях да вляза. Сигурно някой ден ще запиша, но сега имам предостатъчно ангажименти и нямам време за нищо друго.
- В какви отношения сте с твоя откривател за голямата сцена Милко Калайджиев?
- Милко е една много голяма част от живота ми. Винаги съм казвала, че го чувствам като част от семейството ми. За мен той не е просто колега и не е просто приятел. През годините се изписаха хиляди глупости, че имаме някакви любовни отношения. Не сме имали сексуална връзка. Милко е горе-долу набор на баща ми и за мен беше приятел, баща и съветник. Израснах като изпълнител и човек покрай него. Научил ме е на изключително много неща - поведение на сцена, репертоар... Имало е случаи от 365 дни в годината в 360 от тях да сме заедно. Виждала съм го много по-често от майка ми и баща ми. Познаваме си семействата до девето коляно. Винаги когато минава през Стара Загора, се обажда на родителите ми.
- Помниш ли първата ви среща?
- Съдбата си знае работата. Първият човек, с когото се запознах във фирма "Пайнер", е Милко Калайджиев. Не заради това сме направили дуетите, а така се случи впоследствие. През 1999 г. се явих на фестивала "Тракия фолк" и за мен се случваше нещо уникално. Попадах на една сцена с изпълнители като Тони Дачева, Глория и Камелия. Притеснението на 15-годишно дете да отиде на такова място и да излезе на една сцена с такива изпълнители е било невероятно. Единственият човек, който тогава ми обърна внимание, беше Милко. Няма как да не ти стане симпатичен такъв човек. Впоследствие намерихме кавъра на песента "Хей, малката" и исках да го направя в дует. Тогавашният музикален продуцент на "Пайнер" Стефан Статев ни събра с Милко и дуетът се случи. Песента стана абсолютен хит - не само в България, но и в Македония. Тогава имахме турне в Македония и на първия ни концерт в Щип събрахме 30 000 души. Тоше Проески (един от най-популярните македонски изпълнители - бел. ред.), Бог да го прости, имаше успореден концерт с нас в Прилеп и нашият концерт беше по-голям и по-успешен. Затова казвам, че от моята кариера не мога да се оплача. Имала съм трудни години, възходи и падения, но като цяло имам много хубави спомени.
- Имаш ли по-близки отношения с други твои колеги?
- С много колеги имам близки отношения. Не сме чак добри приятели, а по-скоро се разбираме. Невъзможно е да сте супер близки, тъй като покрай ангажиментите няма кога да се видите.
- Мислиш ли за семейство и деца?
- Нямам още семейство и деца, защото вероятно не съм срещнала правилния човек. Един ден като имам, се надявам да е здраво. Ще направя всякакъв вид компромиси, за да е здраво и хубаво семейството ми. Ще бъда отдадена на 100%. Имала съм сериозни връзки, но не и такава, която да превърна в семейство. Вътрешно в себе си съм знаела, че семейството ми ще стане приоритет и кариерата ще отиде на второ място.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама