Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6108260 www.bgdnes.bg

Музикалният продуцент Митко Пайнера: Камелия и Андреа едва ли ще се върнат

Инж. Митко Димитров (Митко Пайнера) е роден на 15 март 1953 г. в Димитровград.
През 1990 г. основава музикална компания "Пайнер" и се превръща в най-могъщия български продуцент. Към днешна дата най-популярните попфолк имена са в неговата фирма.
В навечерието на рождения му ден "България Днес" разговаря с него за отношенията му с изпълнителите, как се почувства почти на 64 години и дали би участвал в политическия живот.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Димитров, на 15 март имате рожден ден. С какви емоции очаквате празника си?

Реклама


- С положителни. Всеки празник трябва да се очаква с настроение и с положителна нагласа.


- На 64 години как бихте оценили живота си?


- Не си падам много по самооценките, но бих заявил, че всичко съм правил с желание и съм се стремял да е както трябва.


- Има ли неща, за които съжалявате, че още не сте направили?


- То времето никога не стига. В живота е като преди изпит. Все не ти достига време за подготовка.


- Кой е най-големият ви личен успех?


- Това, че не съм се променил и съм запазил себе си.


- Хората се чудят - лесно ли се живее, когато всеки ден сте заобиколен от армия от красиви и взискателни жени?


- Красотата е част от бизнеса ни. И аз я приемам точно като бизнес.


- Няма как да не ви попитам дали Галена още ви е сърдита? Какво й казахте, след като не се появи на Годишните награди?

Реклама


- Многократно й казвах, че заслужено получава най-голямата награда "Музикален идол на годината" и да я приема като такава.


- Очаквате ли един ден Камелия и Андреа отново да се върнат при вас, както го направи Деси Слава?


- Едва ли. Твърде скоро се разделихме, за да прогнозираме това.


- Изпълнителите страхуват ли се от вас?


- Не мисля. По-скоро изпитват уважение, респект, но не и страх. А през годините на съвместна работа си заслужихме и взаимно доверие.


- Чувствате ли се като един от успешните българи?


- Това е много относително. Зависи от много фактори, включително и от средата и страната, в която си. Всичко, което съм постигнал, е било с много труд и усилия. И като знам още колко неща не съм постигнал, най-малкото, за което се сещам, е дали съм успял.


- Какво бихте отговорили на родителите, които смятат, че попфолкът влияе негативно върху децата?


- Да виждат своята отговорна роля във възпитанието на децата си, а не да търсят причини другаде - било то музика, филми или реалният живот. Защото тази заблуда един ден може и да им струва доста скъпо.


- Каква ще е следващата стъпка в развитието на музикалния жанр?


- Това е непредсказуемо. Поне аз не бих рискувал да се ангажирам с прогноза.


- Кои са най-важните хора в живота ви?


- Близките до мен хора - в семейството, в бизнеса.


- Как бихте описали семейството с една дума?


- Оазис.


- От кого приемате съвети?


- От най-близките до мен хора. Защото съпричастен и заинтересован човек би ти дал най-откровения съвет, дори и да не е правилен.


- Неизбежният въпрос - бихте ли се занимавали с политика, след като на няколко пъти сте отказвали подобно предизвикателство?


- Никога не съм изказвал предпочитания да се занимавам с политика. Отказвал съм многократно много предложения. Желая България да стане европейски развита страна, но затова всеки трябва да върши своята работа в своята област качествено по европейски, включително и политиците, а не всеки да се занимава с политика.


- Вашият рожден ден съвпада с 10-ия юбилей на телевизия "Планета фолк". Как оценявате живота на медията?


- Българският фолклор е от векове и всяка медия с неговото съдържание е жива, а годините й са без значение. Телевизия "Планета фолк" представя нашия фолклор в развитие - класически български народни песни, съвременни аранжименти и авторски песни на фолклорна основа. Самото съдържание, естествено, българската народна музика, заснета в едни от най-красивите природни кътчета на България, изпълнена от любимите на всички популярни имена. А качеството на излъчване я прави още по-привлекателна.


- Българите, най-вече младите, обичат ли народната музика?


- Всеки вид музика си има своите почитатели, както и времето и момента за слушане. Но почитателите на повечето други жанрове винаги са приемали и народната музика. Това важи с пълна сила за почитателите на попфолка. Почти няма тържество без кръшни хора и на тях винаги се виждат и млади хора.


- Факт е, че всяка вечер в полунощ пускате народна музика. Дали е известно това на хората, които атакуват, че лансирате предимно попфолк?


- И да им е известно, се правят, че не съществува, и ни коментират единствено с попфолка. На хората явно им е по-лесно и по-присъщо да се доказват с отрицание, отколкото с признание. Тук е мястото да уточня, че не само в полунощ, а поне три часа всекидневно в програмите на телевизия "Планета" и телевизия "Планета HD" излъчваме български народни песни. С фолклора сме свързани още от самото си създаване като фирма. Аз лично съм правил записи на народни оркестри и състави по сватби и събори години преди това. Някои от тези записи и сега са актуални и единствени по рода си, като записа на Недялка Керанова с Конушенската група, който съм направил през 1980 година.


Основатели сме на фестивала "Тракия фолк" и до днес продължаваме да записваме в нашите студия фолклорни оркестри и изпълнители. Дори в този момент, по традиция и ежегодно по това време, оркестър "Канарите" записват в студиото своя 23-и албум. Статистиката сочи, че дотук сме продуцирали и издали близо 500 фолклорни албума и компилации на аудио-, МР3 и на видеоносители.


И накрая бих желал да спомена, че всичко това става възможно, защото сме продуценти и в комерсиалния жанр попфолк, притежаваме най-добрата техника за аудио- и видеозаснемане, която ползваме и за фолклора.

Реклама
Реклама
Реклама