Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6201032 www.bgdnes.bg

Тодор Давидов-Гринго, попфолк певец: Със Софка ще сме като "Ритон"!

Бях побойник, тя ме промени

Кой е той:
Тодор Давидов-Гринго е попфолк певец, 32-годишен. 10 години работи като охранител в Кипър, а по-късно - още 2 в берлинско заведение. Именно там се запознава с живата легенда на попфолка Софи Маринова. Двамата се залюбват, а връзката им кара Гринго да зареже живота в чужбина и да се върне в България. Тук Софи открива, че двуметровият мъж с огромни бицепси има необичаен певчески дар, като му помага да запише и дебютната си песен. За кратко време Гринго се изстрелва в звездната орбита на чалгата, а негов неизменен спътник и в живота, и на сцената е Ромския славей. След няколко успешни песни в дует с нея и в трио с Анелия Гринго става част от „Диапазон рекърдс“ и вече работи по първия си самостоятелен албум.

Ани Романова

- Как се запозна със Софи Маринова?
- Запознахме се на 21 октомври 2015-а. Тя беше на участие в Берлин, аз работех като охранител в заведението и трябваше да ги пазя с Иван Динев-Устата. След участието тя остана в Германия три дни за разходка и... През това време нямахме сериозни намерения един към друг, просто флирт, но ни беше приятно, забавно и спокойно заедно. Аз лично имах съмнения за нещо по-сериозно. Но след като се върна в България, Софка ме покани да изкарам Нова година с нея, Азис и Тони Стораро в неговото кафене. След това вече се върнах да живея в София и останах при нея.

Реклама



- Как един охранител скорострелно се превърна в попфолк звезда?
- Никога не съм мислил да ставам певец, през ума ми не е минавало даже! Но съдбата явно е решила друго, след като се събрахме със Софка. Започнах да я придружавам по нейните участия - просто за компания, шофирах аз. И понеже, като карам кола, обичам да си тананикам, тя явно ме е наблюдавала и слушала внимателно, защото ми каза по-късно, че е установила голям диапазон на гласа ми и вярно взети тонове. И така след няколко кратки коментара от нейна страна ме накара да вляза в студио, за да ме чуе дали мога да пея на микрофон и как звучи гласът ми. Оказа се дори, че ми е избрала песен, чисто нова, незвучала по-рано. Това беше „Моят рай“ по текст на колегата певец Ерик, а аранжиментът - на Спас Лазаров. Записах парчето без никакви усилия и репетиции, доста бързо - за 2-3 часа. На всички много им хареса, а по-късно режисьорът Люси Иларионов снима и видеоклип на нея. Общо взето, Софка ме хвърли да плувам в дълбокото неподготвен - или плуваш, или се давиш. Е, аз проплувах... А след това вече тя ме представи на Ненчо Касъмов и се стигна до подписване на договора ни, а песента се въртеше по Фен ТВ.
- Значи твоят откривател е Софка?
- Абсолютно! Софка е моят откривател! Сто процента! Тя ми даде импулса да пропея, тя ме представи на Тони Стораро, на Азис, на колеги, композитори, музиканти, на Ненчо Касъмов, на цялото общество... Именно тя подбуди хъса и таланта ми, тя ми помогна и продължава да ме напътства в пеенето. А отговорността е много голяма - няма как да изложа такава велика певица като нея! А и ако не ми харесваше това, с което се занимавам, или ако нямам усещането, че публиката харесва моите песни, никога нямаше да пея! Защото аз съм горд човек, със самочувствие и ако не е така, няма да го правя това нещо!
- Смяташ ли да издадеш албум?
- След „Моят рай“ изпяхме със Софка две дуетни парчета, а после участвах в трио с нея и Анелия. Това е втората ми самостоятелна песен и след записа й се чувствам много по-уверен в себе си, в собствените си сили и успех. За кратко време има рекорден брой гледания, а като ида някъде, ме посрещат много топло, като обичан певец! Това ме зарежда с енергия, дава ми много повече хъс да работя. И около Нова година ще гледам да съм готов с първия си албум, за който и Ненчо, и Софи много ми помагат.
- Спомняш ли си къде за първи път пя на живо пред публика?
- Да! Беше в Пазарджик на една циганска сватба, на която пяха и Софка, и Тони Стораро. Дори получих бакшиш от 30 лв., който пазя! Първо не исках да хващам микрофона, но Тони ме надъха и ме накара да пея на живо с оркестъра пред публика, за да видя каква ще е реакцията на хората. Пях „Моят рай“ 4-5 пъти, защото сватбарите я искаха непрекъснато... Софка ми е споделяла, че моето прохождане като певец е все едно гледа нейното преди години - тя също е пропяла по цигански сватби, също публиката отведнъж се е влюбила в нея и в гласа й, също е пяла първите си хитове на бис много пъти, при Ненчо е станала звезда...
- Една от татуировките ти е Bad boy. Ти всъщност „лошо момче“ ли си?
- Вече не. Но навремето наистина бях „лошо момче“. Не можех да сдържам буйния си нрав, все се оказвах въвлечен в някое сбиване или скандал. А трябваше да се променя, иначе или трябваше да се разделим, или щях да й проваля кариерата с някой скандал. А аз не мога да го допусна. И категорично - след срещата със Софка се промених към добро, макар да не беше веднага, а постепенно, може би след 4-ия-5-ия месец. Престанах да бъда агресивен, да мисля за побоища и щуротии. Тя ми действа успокояващо и вдъхновяващо. Това е вероятно онази възраждаща сила на любовта, за която са написани толкова книги и изпети толкова песни от стари времена.


- Накъде вървят нещата между вас - ще пеете ли и двамата на собствената си сватба?
- За момента не мислим за сватба. И двамата имаме страх от официализиране на връзката ни - като подпишем, да не стане нещо и да се разделим. Самата Софка неведнъж е разказвала, че големият й хит - баладата „Моят сън“ по текст на Надежда Захариева и музика на Тончо Русев, е бил вдъхновен именно от тези нейни притеснения. Затова засега мислим за две неща - за бебе, за което непрекъснато работим, и дай Боже да стане, и как да сме дълголетна двойка и на сцената, и в живота като Катя и Здравко. Искаме да сме като дует „Ритон“!
- Ревнувате ли се взаимно?
- Ревнувам я, разбира се, как може да не се ревнува жената, която обичаш? Но и ревността си има граници. В началото на връзката ни правех скандал и за най-малкото - селфи или невинна целувка по бузата на някой почитател, прегръдка с колега, сега вече разбрах, че певците са обичани от народа ни, особено тя! А и сега, когато аз самият станах певец, осъзнах вече какво е фенската обич - и мен ме прегръщат, и мен ме целуват фенки. Софи пък се радва, че хората ме харесват.
- Истина ли е, че си дистанцирал всички близки от Софка?
- Никого не съм дистанцирал, никого не съм изгонил от живота й! Просто като се събрахме, те сами се „отстраниха“, като видяха, че връзката ни е по-сериозна. И като всички двойки уважиха личното пространството на приятелите си.
- От какво се лиши по пътя към върха?
- От много приятели! Това е една много болна тема за мен. По-рано звезди като Азис, Тони Стораро и Фики са ме предупреждавали, че като придобиеш известност и слава, губиш много приятели и близки хора. И то не знаеш защо! Приятелите ми мислят, че съм се променил заради славата, а аз не съм! Просто имам вече много и различни ангажименти, които отнемат цялото ми свободно време, затова не мога да обърна внимание на всеки един от тях. А те си мислят, че се надувам! А аз за слава и пари не се променям към приятелите си! Променям към добро само лошите си качества, а добрите остават!

По време на турнето на Фен тв "Да обединим БГ музиката" Здравко целуна ръка на чалга фурията, с което официално обяви примирие между двата иначе воюващи жанра, поне по време на концертите.


"Със Софка се познаваме от години и се уважаваме взаимно", издаде пред "България Днес" Здравко. "Имаме много общи приятели, мениджъри, участвали сме заедно в редица събития и концерти", поясни още той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама