Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6370725 www.bgdnes.bg

Морфов напуска Народния

Непрекъснато е в отпуск, явно има други планове, казва шефът на театъра

Лили АНГЕЛОВА

Главният режисьор на Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов от няколко дни усилено си търси работа в Русия, Израел или Румъния. Според хората около него той не искал да работи с новия директор на първата трупа Мариус Донкин заради "творчески различия".
"Сашо Морфов бе в неплатен отпуск през април и май, а в момента в кабинета ми е депозирана нова молба от него, този път за отсъствие от цели шест месеца. Три пъти имахме уговорка за среща, за да обсъдим кога може да започне репетиция за нова премиера. И трите пъти ми отказа. Явно има нови проекти, които отказва да обсъди с нас, други планове" - обясни шефът на народния театър Мариус Донкин.
За раздор между двамата изключителни творци се заговори преди дни, когато България изпрати в последния й път актрисата Ванча Дойчева. На поклонението, което бе организирано от шефа Мариус Донкин, Сашо Морфов дойде последен, скри се от останалите си колеги и почти се размина с шефа си.
"Проблемът на Морфов е неговата непостоянност", споделят приближените му. И са прави.
"Аз съм Хамлет, принцът на лутането" - тази красива реплика беше изречена от режисьора преди повече от 15 години. Думите му съответстват на вечната ситуация на колебанието, в което се намира творецът.
Доказателство е фактът, че както изненадващо стана директор на Народния театър "Иван Вазов" преди 2 години, така и месеци след това той сам депозира оставката си. И никой - нито министър Вежди Рашидов, нито театралният екип на театъра, нито дори той самият - успяха да дадат достатъчно изчерпателно обяснение на случващото се. Поредното залитане на Хамлет ли се случи, или перфектно премерен ход? Никой не може да отговори. Преди да израсне до режисьор с европейски мащаб, какъвто го познаваме днес, Сашо Морфов сменя много и различни професии, свързани с кухнята на театъра. Първоначално е бил сценичен работник, осветител и театър-майстор. Междувременно участва като актьор във филмите "Любовното лято на един льохман", "Козият рог" и др. Пътят му минава през Сливенския и Родопския драматичен театър, за да стигне до театър "София" и Народния театър, където звездата му изгрява и свети и до днес.
Факт е, че голяма част от артистите в Народния театър харесват и дори обожават Сашо Морфов. Колко от тях обаче биха го последвали?

Бившият шеф Павел Васев:

Носи вина за кризата

"Все повече хора разбират, че кризата, до която беше доведен Народният театър, е извънредно трудно преодолима и че главната вина тя да избухне носи все пак Сашо Морфов, а не някой друг. Той беше този, който издигна "материалния стимул" в първостепенен фактор за творчеството в театъра", споделя ексшефът на първата ни трупа Павел Васев. Според него през последните два сезона от неговото "директорство" тази естествена тяга към "материалната заинтересованост" ставала все по-осезаема и нейното засилване (оправдано от ниските заплати на актьорите) било неизбежно за сметка на също толкова осезаемия спад на "моралния стимул".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама