Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6684490 www.bgdnes.bg

Новият филм "Посоки" с премиера в родните кина

В лентата участва един от най-харесваните български актьори – Юлиан Вергов

Българският филм "Посоки", който бе представен в програмата „Особен поглед“ на фестивала в Кан, тръгна тази седмица по родните кина. След като лентата на Стефан Командарев беше селектирана в официалната конкурсна програма на един от най-престижните форуми за филмово изкуство в Европа, спечели и Специална награда на журито за целия актьорски състав за изключително художествено постижение на международния фестивал в Сараево.

Реклама

Съсценарист на „Посоки“ е Стефан Командарев, а драматур е Симеон Венциславов. Оператор е вече наложилият се с няколко успешни филма Веселин Христов („Жажда”, „Пеещите обувки”).

Във „Посоки“ участват някои от най-любимите лица на българското кино, сред които Юлиян Вергов, Асен Блатечки, Васил Василев – Зуека, Васил Банов, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов и други.

До този момент 10 държави са закупили филма и ще го разпространяват. Сред тях са Испания, Португалия, Франция и дори Китай. „Посоки” е ко-продукция на България, Германия и Македония. Подкрепен е от Национален филмов Център – България, Регионален филмов фонд МДМ – Германия, Евроимаж, БНТ и Македонската филмова агенция.

Юлиан Вергов е обичан български актьор, известен с участието си в редица телевизионни и кино продукции, сред които „Маймуна”, „Христо”, „Докато Ая спеше”, „Откраднат живот“ и др. Играе също в множество театрални постановки в страната и чужбина.

Стефан Командарев е български режисьор, продуцент и сценарист. Автор на игрални и документални филми: „От признателните потомци“ (2016), „Съдилището“ (2014), „Градът на жените баданте“ (2009), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008), „Азбука на надеждата“ (2003), „Пансион за кучета“ (1999). Член на Европейската филмова академия.

Реклама
Реклама
Реклама