Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6735297 www.bgdnes.bg

Панко се отрече от чалгата приживе

"Попфолкът е в задънена улица. Нищо не се прави, за да има интерес към него. Правят се само скъпи еротични клипове за порноманиаци. Живеем във времена, когато силиконът и русата коса вече са много по-важни от текста в една песен. Попфолкът трябва да се игнорира, защото цели поколения се заразиха от вируса му и станаха неизлечимо болни. А от тази болест страда и културата ни."

Това заяви в едно от последните си интервюта, дадено пред "България Днес", легендата на родния попфолк Панко. Изпълнителят, чието истинско име е Панайот Найденов, почина в петък на 50-годишна възраст, покосен от инфаркт. През последните години от живота си роденият в Асеновград творец се отрече от чалгата, правена в България, и признаваше, че не слуша такава музика, защото няма никакви достойнства.

Реклама

А всъщност попфолкът го направи един от най-известните певци през 90-те години на миналия век. Кариерата си като певец започва с формация "Астон" и записват песента "Али Баба и 40-те бойци". Като самостоятелен изпълнител развива кариерата си с "Ара аудио-видео" в периода от 1999 до 2003 г. Сред най-известните му песни са "Влюбено момче" и "Хитрата лисица" и дуетите със Сани и Дора Костова "Скитнице" и "Няма проблеми".

В тези времена Панко е на върха на славата си и не може да смогне от участия в цялата страна. Постепенно в попфолка навлизат все повече силиконови момичета с изрусени коси и собствениците на заведения предпочитат да канят тях. Панко изпада в забвение и участията му рязко намаляват. Дълги години никой не знае какво се случва с кариерата му, а през това време той пее в пловдивски ресторант.

"Времената се промениха, народът обедня и с това и кариерата зацикли на едно място. Ретро хитовете сега са най-актуални, без тях не минава нито една вечер. С една дума на тях разчитам, за да стане голям купон. По-добрият вариант от предишните закачливи текстове и сегашните безсмислени е попфолкът да се игнорира като жанр. Казвам това с риск да засегна доста фенове и да си противореча. Но фактите говорят, че с тази музика не може да представяме нашата култура по света", заяви през 2015 г. хитовият изпълнител. Тогава призна, че нито една от днешните фолкпевици не може да го впечатли. Единствено Тони Стораро поддържал някакво ниво, а останалите не го интересували.

Друга запазена марка на Панко беше, че възпя Тато в песента "Евала, Живков".

"Песента за Тодор Живков е плод от носталгията ми към безгрижното и спокойно време, когато той управляваше. Тодор Живков беше човек от народа, а не надут пуяк като сегашните управници. Ние сме народ с чувство за хумор и той също имаше такова. Живков често изпадаше в комични ситуации по пленуми и събрания на БКП, но това не го правеше глупав човек. Та оттам реших, че плюс управник е и комик", казваше приживе Найденов.

Като всеки изпълнител от мутренските времена и Панко е имал интересна история. "Една вечер дойде Георги Илиев с неговата свита. Тогава пеехме много изпълнители и на всички се даваха щедро пачки с пари, които се вадеха от едно куфарче. Когато дойде и моят ред да се облажа, парите бяха свършили. Останали бяха само бандеролите - дадоха ми ги с обещанието, че друг път, когато се срещнем, ще ме компенсират със стойността им", спомни си певецът.

Реклама

Освен музиката Панко имаше и друга голяма страст - рисуването. "По образование съм готвач, но по рождение съм художник. Занимавам се с арт дизайн и дори сам декорирах дома си. Имам и много картини, които са били създадени от ръцете ми", обичаше да разказва изпълнителят.

Пейзажи от любими места, животни в нестандартен стил и женски тела са само част от платната, които легендарният фолкпевец е успял да нарисува. Въображението си той е демонстрирал и в обзавеждането на собствения си дом, където могат да бъдат видени стилни масички, икони и нестандартни решения за стените. Певецът бе горд и от решението си да съчетае нестандартната визия с мотиви от Ренесанса, които придават още по-голяма екзотика на помещенията. Иконописите и неговите картини по стените допълват артистичната визия на дома на фолклегендата.

Дуетната половинка Сани: Всичко приемаше с усмивка

"Панко беше страхотен професионалист и с него се работеше прекрасно. Беше и шегаджия и винаги приемаше с усмивка всичко. Последният ни дует "Да се молиш" беше продължението на "Скитнице". Много ми е мъчно, искрени съболезнования към близките му", заяви пред "България Днес" дуетната му половинка Сани, с която заедно бяха на върха на славата. Тя добави, че хората никога няма да го забравят.

Реклама
Реклама
Реклама