Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6739525 www.bgdnes.bg

Кръстю Лафазанов става премиер

Фарс за политика, секс и евро в Сатирата

Партнират му Мариян Бачев и Калин Сърменов

Един от най-големите смешници на нашето време - Кръстю Лафазанов, влезе в ролята на министър-председателя Джим Хакър във "фарса за политика, секс и евро" "Да, господин премиер" в Сатиричния театър "Алеко Константинов". В премиерата, която се игра пред пълен салон, Мариан Бачев влезе в кожата на обиграния политически интригант и началник на кабинета сър Хъмфри Апълби, а Тони Минасян стана личният му секретар в ролята на Бърнард Уоли.

"Когато през 80-те години на XX век по BBC се появяват сериалите "Да, господин министър" и още по-успешният му наследник "Да, господин премиер", те биват определени като комедия, при все че изглеждат като притеснително правдоподобно ръководство от типа "Практическо изкуство за управление", разказа Кръстю Лафазанов, който много се забавлява с ролята си.

Реклама

Приключенията на премиера Джим Хакър, хлъзгавия му помощник сър Хъмфри Апълби и личния секретар Бърнард Уоли са ярка сатира на провалите и безсилието на игрите на властта. Телевизионното шоу приключва през 1988 г. и голяма част от държавната администрация във Великобритания въздъхва с облекчение, но неговите създатели - сър Антъни Джей и Джонатан Лин, просто гледат и чакат отстрани. През 2009 г., след 23-годишно прекъсване, двамата отново работят заедно и комедията "Да, господин премиер!" се превръща в най-хитовото заглавие през 2010 г. "Нищо в правителството наистина не се е променило. Напредъкът е сянка, а актуалността - илюзия. Единствената разлика е, че общественото мнение в момента е още по-песимистично. Скандалите около банковата катастрофа, големите разходи, разкриването на уютните връзки между партийни лидери и медийни организации ни докараха до ниска избирателна активност и едва 13% доверие в политиците", споделя Джонатан Лин за пиесата. Цинизмът и сарказмът са жизнената сила на шоуто и ако хората като цяло са разочаровани от ситуацията, авторите откриват добра почва за вдъхновение.

Политическата сатира разкрива задкулисните игри и комичните ситуации, които се разиграват в кабинета на един британски министър. Според режисьора Борис Панкин всички прилики с действителни лица и събития са напълно случайни. Но дали това наистина е така? В ролите на британския премиер и неговия съветник влизат Кръстю Лафазанов и Мариан Бачев. А спектакълът за първи път среща на сцената доайена на Сатиричния театър Славчо Пеев с най-младата актриса в трупата - Рада Кайрякова. Участие взима и Константин Икономов. Датите, на които можете да гледате постановката, са 4, 11 и 23 март.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама