Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7021411 www.bgdnes.bg

Хоровата диригентка Венеция Караманова: Оттеглям се!

Маниерът на смяната ми обиди децата

Не са парите решаващи за напускането ми

Хиляди концерти, 58-годишна история, стотици успешни музикални кариери и титла "Посланик на европейската култура" са само малка част от постиженията на Детския радиохор на БНР. Талантливите ни деца са пели пред цял свят, за да заслужат да бъдат наречени "кумир на детските хорове по света".

Преди три дни младите музиканти и техните родители излязоха на протест пред БНР и пред МС в защита на досегашната диригентка на хора Венеция Караманова, защото смятат, че тя е отстранена от поста си без предизвестие. На нейно място чрез конкурс е избрана диригентката Теодора Димитрова.

Реклама

"Смяната не е изненадваща. Не знам какво точно имат предвид родителите на децата от хора под това, че не са знаели. Може би не са били уведомени за изтичане на договора на Караманова и за предложението на БНР тя да бъде почетен диригент", каза доц. Момчил Георгиев, член на управителния съвет на радиото. Конкурсът за нов диригент е обявен в края на миналата година и започва в началото на 2018 г. Ръководството на радиото дава възможност на Венеция Караманова да е председател в конкурсната комисия и да участва в обучението на своя наследник.

- Г-жо Караманова, вие сте от 1978 г. в хора, когато продължавате работата на създателя му акад. Христо Недялков.

- Да, така е. Хорът е преминал през толкова десетилетия и винаги е имало и спадове, и върхове, ще премине и това. Децата са тези, които ще продължат детския радиохор, каква ще е формата на това, няма значение. Но техният талант ще продължи да се развива, аз така ги виждам нещата.

- А вие какво ще правите?

- Дала съм си сърцето за този хор. Знам, че ще има страдащи, но аз ще идвам и ще ги виждам. Нищо не е свършило и нищо не е окончателно в този живот, Бога ми. Животът си тече. Това, че се сменя диригентът, нищо особено не е. Това е нормално.

- Познавате ли добре Теодора Димитрова?

- Ама разбира се. Аз я избрах. Тя ми е била ученичка и е много добър диригент. Така че нещата не са фатални и не са такива, каквито ги описват. Аз съм на 67 години и какво да се очаква от тази възраст - аз мога само опита си да давам. Но пък децата ще научат диригента как се работи. Може и така да стане, защо не?

Реклама

- Вие сте били за тях като втора майка, така ли е?

- Разбира се. Знаех всяко едно с какво се занимава, какво го радва, кога скърби, за развалените приятелства, кой какво преживява. Това не беше взето под внимание от страна на ръководството. Не диригентите, децата не бяха взети под внимание. И фактически това ги подбуди към тези действия, така да реагират, а не че сме се сменили ние, диригентите. Човешкото общуване липсваше. Трябваше да кажат и на децата. Иначе не е проблем смяната ни. Та ние работихме с Теодора четири месеца заедно. И аз съм ги предупредила, че се оттеглям, но просто трябваше да стане по-лекичко, да ни връчат цветя, да изпеем "Родна песен" и те да бъдат спокойни децата, да свикнат с новия диригент, защото, както вече казах, смяната не е изненадваща. Но маниерът на смяна е този, който ги обиди децата.

- Вие друга работа имате ли, с какво ще преживявате като пенсионер?

- Ръководя един църковен хор, имам си своите професионални ангажименти, гледам си семейството и къщата, гледам си и здравето, така че нищо фатално не е станало. С децата няма да си прекъсна връзката, нито творческа, нито човешка. Така че лошо няма. Децата са талантливи, трудолюбиви, ще преживеят това нещо. Те трябва да знаят, че са част от творческия път на детския радиохор. Това е кауза и за тях, и за тези, които ги ръководят.

- Това, че децата пяха пред депутатите, трогна ли ви?

- Аз не съм го гледала. Но си представям как са го направили, те са перфектни, представили са се блестящо, защото всичко, което са пели, сме го изработвали под моите ръце. Но това са децата - когато някой ги обича, те му отвръщат с обич.

- А вие чувствате ли се обидена на някого?

- Не, не, няма за какво да се обиждам. Ние сме възрастни хора, трябва да се мисли от радиото как се управлява детски състав. Това е. Трябва да го мислят предварително, а не след това - "Олеле, какво стана, не е така", да се вземе и предвид спецификата на работа с младите хора. Та те са на 13-16 години. Чувствителни са и трябва да се внимава с подхода към тях.

- За пари ли отново става дума в оттеглянето ви?

- Не. Оставете ги тези работи, те са допълнителни, но не е заплатата решаваща в отказа ми, въобще не е решаваща. Аз съм пенсионер от 2011 г. Ангажиментите ми към хора се уреждат с краткосрочни договори за поръчка. Последният такъв изтече на 17 юли.

- Но от радиото са ви предложили друг договор, който сте отказали, защото никъде не е посочена позицията, която ви се предлага ли?

- Да. Но не парите са най-важните, пак казвам. А децата не се интересуват от договори, искат само приемственост в хора.

Шефът на БНР Александър Велев:

Предложих й плавно да се оттегли

"Заради 40-годишната работа на Караманова с детския хор БНР й предложи да стане почетен диригент на състава. Лично говорих с нея повече от час. Предложих й да продължи работата си с радиохора, за да осигури плавен преход към ръководството на Димитрова. След срещата останах с впечатление, че диригентката прие условията на БНР, но няколко дни по-късно тя отказа да подпише. Каза, че не я удовлетворява", сподели Александър Велев, шеф на БНР.

По думите му на Караманова е било предложено и да поеме подготовката на няколко концерта през новия сезон, на творчески лагер в Кранево, както и на предстоящо турне в Унгария. Тя щяла да дирижира и концерта на хора през юбилейния 60-и сезон. "Малко след отказа на диригентката в БНР получихме писмо от децата в състава и от родителите им, в което те искат Караманова да остане на поста си. Децата били привързани към нея. Искат тя да ги ръководи поне още два сезона до 60-ия рожден ден на хора, каквато всъщност бе и нашата идея, която обаче диригентката отхвърли", каза Велев.

Бойко: Няма да

оставя децата така

Не мога да оставя децата да стоят отвън под прозорците ни. Затова директорът на националния радиохор на БНР и СЕМ трябва да се разберат по проблема. Това отсече вчера премиерът Бойко Борисов по повод скандала с новия диригент на детската формация към националното радио, срещу който децата протестираха пред Министерския съвет.

Въпреки че министърът на културата Боил Банов обяви, че властта няма как да има мнение по проблема, премиерът нареди веднага да се организира среща между шефката на СЕМ София Владимирова и екипа на хора. "Да се разберат, мисля, че нещата ще бъдат решени добре за всички", обобщи премиерът.

Реклама
Реклама
Реклама