Реклама
https://www.bgdnes.bg/snimka_na_denya/article/3712323 www.bgdnes.bg

Най-добре се живее в Бургас и Велико Търново

Снимки: Антоанета Йотова

За първи път в седемгодишната история на наградите "Най-добрият град за живеене в България", връчвани от в. "24 часа" и Дарик радио, победители са два града.
Велико Търново и Бургас получиха по 40 точки, като старопрестолният град грабва приза за първи път, а Бургас - вече за трети, както и за втора поредна година. Градовете победители за 2013 г. бяха наградени от премиера Пламен Орешарски на церемония в Националната художествена галерия в София.
Критериите, по които бяха оценявани претендентите, включват екологично състояние, възможности за спорт, детски градини, брой паркоместа, безплатен интернет на обществени места, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, близост до летище, брой на университети и пр. Бургас получи и наградата на публиката. София пък отнесе награди за "Най-добър бизнес град на България" и "Най-добър град за културен живот". Пловдив спечели титлата "Най-красив град на България". "Най-зелен" стана Кюстендил, а като най-перспективна бе отличена морската столица Варна. За първи път бяха връчени и специални награди в три нови категории. За "Най-добър малък град" бе отличен Аксаково, който е и най-младият град у нас. "Най-бързо растящ" се оказа Несебър. За "Най-добър български град извън пределите на страната" бе определен сръбският Димитровград, чието българско име е Цариброд.
Кампанията „Най-добрият град за живеене“ се провежда от 2007 г., като през първите две години призът отиваше във Варна. След това София оглави класацията. В четвъртото издание на инициативата град номер едно стана Бургас, а в петото пак - София.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама