Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10051430 www.bgdnes.bg

Олимпийският шампион Нораир Нурикян: Излагация! Това вече не е спорт

"Пълна излагация" нарече олимпийският ни шампион по вдигане на тежести от Мюнхен 1972 и от Монреал 1976 Нораир Нурикян непризнатия опит в изтласкването на Христо Христов на игрите в Токио онзи ден.
Христо Христов остана без медал в категория до 109 кг. 20-годишният българин беше много близо до бронзовото отличие, но съдийски грабеж го лиши от място на подиума. Христов заемаше трето място след първото движение - изхвърляне, но в изтласкването съдиите не признаха третия му опит, който първоначално беше счетен за успешен, и Христов се смъкна в класирането, завършвайки надпреварата пети с двубоя от 408 кг (189 кг + 219 кг). Като причина за непризнаването на опита му бе изтъкнато "добутване", но такова според специалистите няма.


"Това не е спорт вече нашето! - избухна Нурикян, който по-късно бе и треньор, член на Международната федерация и изпълнителен директор на родната централа. - Супер опит, ама супер! Няма за какво да се хванеш. Говорих и с колеги, всички сме на мнение, че опитът е чист, а те не ни го дават. Тия всички там трябва да си вдигнат багажа и да си отиват."
Големият ни шампион, родом от Сливен, не иска да коментира дали е имало тенденциозност срещу българина и нещо "под масата".
"Не мога да кажа дали е тенденциозно. Но за мен това е пълна излагация за спорта. Дори Тамаш Аян, лека му пръст, по времето на чието управление имаше сериозни обвинения в корупция, не би допуснал такова нещо", възмущава се големият ни спортист.
Нурикян все пак е сигурен, че пред Христов има голямо бъдеще и го очакват много титли, тъй като все още е едва 19-годишен, а вече спори за медал на най-големия форум. "Жалко за Христо, жалко. Той има хубаво бъдеще, млад е още. Той не се моли за нещо, той направи всичко както трябва", завършва с оптимизъм легендарният ни щангист.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама