Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11487390 www.bgdnes.bg

Мино Райола не доживя най-скъпия си трансфер

Най-популярният и влиятелен агент в света на футбола - Мино Райола, почина на 54 години в болница в Милано, обявиха неговите близки. "Мисията на Мино беше да направи футбола по-добро място за играчите", написаха те в социалните мрежи.

"С безгранична тъга споделяме за издъхването на най-грижовния и невероятен футболен агент в историята, се казва в изявление на семейството на Райола. - Мино се бори до края със същата сила, която влагаше на масите за преговори, за да защитава играчите си. Както обикновено, Мино ни накара да се гордеем, без да го осъзнава. Той докосна много животи чрез работата си и написа нова глава в историята на модерния футбол. Присъствието му ще ни липсва. Мисията на Мино да направи футбола едно по-добро място за играчите ще продължи със същата страст."

Реклама

Италианецът представляваше кариерите на големи звезди като Пол Погба, Ерлинг Холанд, Ромелу Лукаку, Марио Балотели, Марко Верати и Златан Ибрахимович. Именно с името на норвежкия нападател на "Борусия" (Дортмунд) се очакваше Райола да направи

най-скъпия футболен трансфер в света

От години най-елитните и богати клубове в света като "Манчестър Сити", "Пари Сен Жермен", "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Байерн" се борят за подписа на Холанд. Според някои информации до последния си ден от болницата Райола е работил за продажбата на футболиста. Откупната клауза на норвежкия национал е 80 милиона евро, но се очаква да достигне много повече, тъй като Райола буквално е провеждал търг, твърдят някои медии. До момента най-скъпият трансфер е този на бразилския нападател Неймар - 222 милиона евро, платени от ПСЖ на "Барселона", но Холанд в момента е едва на 21 години и това едва ли ще е последното му преминаване в нов отбор според експерти.

Райола е считан за най-богатия футболен агент в света, като най-голяма печалба направи около сделката между "Ювентус" и "Манчестър Юнайтед" за Пол Погба през 2016 година. Тогава трансферната сума беше близо 93 милиона паунда, а Райола взе комисиона от 41 милиона.

Футболният агент през годините често беше обвиняван за агресивния си стил на преговори и

умението си да "извива ръцете" на клубовете,

които искат да привлекат неговите клиенти. Такъв бе случаят с Погба и "Манчестър Юнайтед" през 2012-а, когато Алекс Фъргюсън се раздели с французина именно заради отношението на неговия агент. Големият мениджър никога не е крил ненавистта си към Райола. Такава ненавист имаше и в "Милан" заради напускането на Джанлуиджи Донарума, който също под влиянието на Райола не пожела да подпише нов договор.

Кариерата му като агент започва в началото на 90-те години на миналия век, когато работи за нидерландска промоутърска компания. Още тогава има пръст в трансферите на някои от големите звезди на "лалетата" в Италия като например Денис Бергкамп в "Интер". Постепенно разширява дейността си, а един от големите му удари по онова време е трансферът на Павел Недвед от "Спарта" (Прага) в "Лацио" през 1996-а. Други големи сделки за него са преминаването на Балотели в "Манчестър Сити", както и Ибрахимович и Хенрик Мхитарян в "Манчестър Юнайтед".

Най-големи ядове Райола имаше именно с тъмнокожия италианец Марио Балотели заради непредвидимия му нрав и скандалите, които предизвикваше около себе си. Марио нямаше задръжки да се сбие със съотборник или съперник, да запали къщата си, да е обвиняван в изнасилване и женомразство, да има скандали с гаджетата си, като най-известна от всички бе моделът Фани Негуеша, както и да извърши още куп досадни глупости. Затова, или въпреки това, личният му агент го пласира от "Интер" в "Манчестър Сити", после в "Милан", в "Ливърпул", "Олимпик" (Марсилия), "Бреша" и "Монца", за да акостира от миналата година в турския "Адана Демирспор".

 

Реклама
Реклама
Реклама