Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/12409869 www.bgdnes.bg

Груев тръгва по пътя на Бала и Лече

Големи български играчи записват името си като герои на Бундеслигата

Българските футболисти, които играят в Топ 5 първенствата - елитните дивизии на Англия, Испания, Италия, Германия и Франция, се броят на пръстите на едната ръка и това е причината борбата за титулярно място на Илия Груев във "Вердер" (Бремен) да се следи с интерес както от привържениците, така и от националния селекционер Младен Кръстаич.

Груев игра като резерва в най-драматичния мач от кръга в Бундеслигата. Неговият отбор загуби като домакин от "Айнтрахт" с 3:4. Илия замени в 65-ата минута прекия си конкурент за място в стартовия състав - Паскал Грос.

Реклама

В годините, когато футболът в България беше далеч по-силен, наши играчи проправиха път в немското първенство, по който Илия би могъл да тръгне. Някои от родните герои, подвизавали се в немското първенство, са позабравени, а примерът им си струва да се помни. Илия Груев също може да научи много от тях.

Ако се направи своеобразна единайсеторка на българските футболисти, оставили следа в Бундеслигата, за вратарския пост няма как да пропуснем Антонио Ананиев.

Изключително талантлив страж, имал лошия късмет да се бори за място в националния отбор с големи личности като Борислав Михайлов, Илия Вълов, Георги Велинов. В нашата страна Банана, като е наричан Ананиев, пази за Славия", ЦСКА и "Локомотив" (София). След това отива в Бундеслигата. Записва мачове с "Енерги", "Кьолн", "Лайпциг" и "Кемниц". След края на кариерата си остава да живее в Германия. Занимава се и с футболен мениджмънт.

Сред нашите защитници, радвали публиката в Германия, са някои от играчите, записали със златни букви имената си във футболната ни история. Петър Хубчев и Цанко Цветанов от четвъртите в света играят с успех в силни немски отбори. Хубси е стълб в отбраната на "Хамбургер" в периода 1993-1996, записвайки 65 мача с 2 гола. След това преминава в "Айнтрахт", където изиграва 107 срещи и също бележи 2 попадения. Хубчев свиква бързо с германския начин на живот, придобива и гражданство. И до днес той е запазил връзката си с тази страна.

Цанко Цветанов играе един сезон за "Валдхов" през 1995-1996, но признава, че през този период придобива навици и дисциплина, които му служат отлично както във футболната кариера, така и след нейния край.

Двама от най-добрите полузащитици от Пеневата чета радват почитателите на великата игра по терените на Бундеслигата през 90-те. Йордан Лечков се превръща в любимец на публиката на "Хамбургер", а Красимир Балъков оформя незабравимо магическо трио на "Щутгарт" заедно с Джоване Елбер и Фреди Бобич.

Реклама

Сред българските нападатели в елита на Германия няма как да пропуснем Димитър Бербатов и Емил Костадинов. Митко изгря в "Байер" (Леверкузен) в началото на века, осигурявайки си трансфер в английския "Тотнъм". След края на периода си при "шпорите" Берба подписа с "Манчестър Юнайтед" през 2008 г., за да се превърне в една от легендите на "червените дяволи".

Емо Костадинов игра за кратко в "Байерн" (Мюнхен), но достатъчно, за да спечели трофей и да запише името си в историята. Костадинов печели Купата на УЕФА с баварците през 1996 и вкарва гол за победата с 3:1 във втория мач срещу "Бордо". Коща засега е единственият българин, записал попадение във финален мач от европейски клубен турнир. Кой ще бъде следващият - предстои да видим.

Пернишкият капитан на "Байерн"

Единственият български футболист, който е носил капитанската лента на баварския колос "Байерн" (Мюнхен), е перничанинът Михаил Лозанов. Таранът с прякор Танка е централен нападател на "Байерн" в периода от 1937 г. до 1939 г. По това време Германия се управлява от диктатора Адолф Хитлер и е цяло чудо чужденец да бъде избран за капитан на баварците.

Много пъти са ме питали как така чужденец е бил избран за капитан на най-силния германски отбор по времето, когато на власт е Адолф Хитлер - разказва пред "България Днес" Магда, дъщерята на Михаил Лозанов в интервю през 2013 г. - Истината е, че баща ми никога не е имал проблеми с властите в Германия. Избрали са го за водач на отбора, защото са оценили качествата му на футболист."

Лозанов бележи гол след гол за своя "Байерн" и отборът му е безспорно най-силният в страната. Става шампион на своята провинция. По това време не е имало единна Бундеслига, както е сега.

Реклама
Реклама
Реклама