Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/13358775 www.bgdnes.bg

Писателят Данаил Кисов: Мбапе е гений, Меси - извънземен!

Дори и на 39 години той може да участва на следващото световно първенство

Кой е той?

Данаил Кисов е автор на книгата "Великото футболно танго". Писателят и журналист следи отблизо представянето на Аржентина и Лионел Меси. Той коментира пред "България Днес" спечелената от "гаучосите" трета световна титла.

- Г-н Кисов, как ще коментирате финала, заслужено ли Аржентина вдигна трофея?

Реклама

- Аржентина напълно заслужено триумфира с дългоочакваната трета световна титла. Тя да стане факт, гаучосите изстрадаха този трофей цели 36 години. Последната световна титла на Аржентина бе през 1986 г. в Мексико, когато блестеше звездата на Диего Марадона. Тогава аржентинците победиха в също един драматичен финален мач ФРГ с 3:2. Смятам, че историята някак си се повтори. И тогава, както и сега, само че срещу Франция аржентинците доминирах през по-голямата част от мача. Предвождани от гениалния Лионел Меси, те превъзхождаха "петлите" в почти всички компоненти на играта - притежание на топката, брой подавания, голови положения, изстрели към вратата, корнери, така че каквито и коментари да бъдат правени, трофеят напълно заслужено ще отпътува в посока Буенос Айрес.

- Това ли беше най-драматичният финал на световни първенства?

- Имам спомени от всички финали от 1982 г. до сега, но всички, меко казано, ще бледнеят пред това, на което станахме свидетели в Катар! Този истински шедьовър, който имахме щастието и честта да наблюдаваме, беше финалът на финалите. Аз лично не си спомням такава драма. Ако имаше по-често такива двубои, то милиони деца по света щяха да имат желание да изпитат насладата от футбола. И точно поради тази причина съм изключително щастлив, че именно Аржентина спечели най-великия футболен финал в историята! Защото тази страна е символ на страстното танго, страстната любов и футбола. Тези хора дишат футбол. Те лягат и стават с него. За тях той наистина е религия.

- Лео Меси! Каквото и да кажем за него ще е малко. Тази титла трябваше да я вземе, беше писано сякаш?

- Лионел Меси беше спечелил всичко възможно, което можеше да бъде спечелено от един професионален футболист, забележете, рекордните седем "Златни топки", още куп индивидуални отличия, трофеи от Шампионската лига, титли, купи в Испания и Франция, Копа Америка, но му липсваше Световната купа. И той заедно със своите съотборници отиде в Катар да спечелят този трофей. И го направи по един вълнуващ начин, както може само той да го стори. Самият факт, че толкова много хора по света желаеха той да стане световен шампион, като сред тях и бразилци, французи, е красноречив колко обичан е този човек по света.

- Каква е неговата роля в отбора?

- На Лионел Меси във всеки един отбор, в който играе, се гледа като на божество. Така се гледаше само на един футболист, и то преди 30 години - Диего Марадона. Ако другите футболисти като Роналдо, Мбапе, Модрич са гениални, то Меси е извънземен. И ако на предишните световни първенства Меси беше твърде изморен, то сега той беше в топформа и този голям лидер, който е с най-голям принос за спечелването на трофея.

Реклама

- Кое беше решаващото в аржентинското танго в Катар?

- Аржентинците този път си бяха повярвали, че това е тяхното първенство. С изключение на първия двубой срещу Саудитска Арабия в останалите си срещи те доминираха над своите съперници. Начело на тима имаха изключително сърцат и премерен тактик в лицето на Лионел Скалони, който е взел най-доброто от Италия, Испания, Англия, където се е състезавал. Този път играчите на "гаучосите" бяха свежи, а не така изморени, като в предишни световни финали, които бяха през лятото. И другият ключов момент беше, че Аржентина играеше своите мачове в Катар, все едно са у дома си. Във всичките си мачове те имаха подкрепата на 80 процента от феновете на стадиона.

- Кой беше най-силният мач на Аржентина на турнира?

- В тактически аспект и като футболни достойнства най-силният мач на Аржентина беше срещу силния тим на Хърватия, който победиха безапелационно с 3:0. В тази среща се видя, че момчетата на Лионел Скалони са уверени и готови за финала. Другият много добре тактически изигран мач беше срещу Мексико, който е много корав съперник, но аржентинците не дадоха никакви шансове за противодействие на "ацтеките". В мача срещу Нидерландия аржентинците доминираха, но позволиха за няколко минути отпускане, което им струваше продължение и дузпи, в които бяха безупречни.

- Във финала конкретно какво се оказа ключово?

- Финалният двубой беше спечелен от по-сърцатия тим, този който търсеше и желаеше повече победата. Аржентинците бяха много мотивирани, с добра тактическа постройка, която изненада опитен треньор като Дидие Дешан. Те играха на практика пред своя публика, която им оказа огромна подкрепа. Имаха ден повече почивка от своя съперник, което при такива изморителни футболни маратони няма как да не е окаже някаква ключова роля. Бяха много по-хладнокръвни и подготвени при изпълнението на дузпи, а и имаха един блестящ вратар в лицето на Емилиано Мартинес.

- Каква е ролята на селекционера Лионел Скалони?

- Аржентинците са разполагали с добри треньори, като родоначалника на катеначото Хеленио Херера, Сезар Луис Меноти, Карло Билярдо, Диего Симеоне, но за съжаление, през последните десетилетия им липсваше добър национален стратег, който да извлече най-доброто от тази толкова талантлива във футболно отношение нация. Искам да вметна тук, че аржентинците са рекордьори по спечелени световни титли за младежи до 20 години. Те имат цели 6 трофея, като зад тях са бразилците с 5 отличия. И въпреки многото си звезди все нещо им липсваше през последните 36 години да станат световни шампиони. И може би това нещо беше треньор като Лионел Скалони. Изключително сърцат млад наставник, с модерни концепции към играта и умеещ да прави сплотени колективи. Освен всичко това той има италиански корени, а много добре знаем, че едни от най-добрите треньори в света са именно италианците. Така че начело с Лионел Скалони на националния отбор на Аржентина му предстоят още много успехи.

- Вратар на турнира стана Емилиано Мартинес, заслужено ли беше това?

- Изборът за тези индивидуални награди се прави от много големи специалисти, така че не искам да се правя на по-голям капацитет от тях и да им оспорвам решението. Само ще кажа, че ролята на Емилиано Мартинес за спечелването на трофея на аржентинците беше ключово. Това се видя в някои от критични моменти в мачовете им срещу Холандия и Франция. Този вратар е от типа на Серхио Гойкоечея, наричан в Аржентина "Кралят на дузпите", който направи много силно световно през 1990 година в Италия. Сега Мартинес по същия начин допринесе при 11-метровите наказателни удари "гаучосите" да излязат победители срещу стойностите тимове на Холандия и Франция. И въпреки свободното си поведение, което демонстрира, Аржентина в негово лице намери един много стабилен вратар, който ще бъде посрещнат като истински герой в родината си.

- Кои са другите най-знакови играчи в състава на Аржентина?

- Бих отличил след Меси и Мартинес двамата много добри халфове Де Пол и МакАлистър. Тези футболисти бяха малко обсъждани, но нямаха грешно отиграване. Бореха се много и пасовете им бяха повече от прецизни. Пред Фернандес също има много добро бъдеще, Алварес е невероятен нападател. Аржентинците бяха изключителен колектив. За първи път ги виждам толкова сплотени, никой не мънка, никой не се кара на съотборниците си, всеки си изпълнява своите функции, много задружни момчета. Тук е голямата роля на Лионел Скалони.

- Неминуемите сравнения - Меси и Марадона. Кой е по-велик?

- Знам, че подобни сравнения са любима тема на футболните запалянковци, но не бих дал мнение по този въпрос. За мен обаче Лионел Меси е истински феномен, той е човекът с най-голям принос за популяризирането на футболната игра в световен мащаб и най-добрият посланик на доброто и стойностното в спорта. Меси, за разлика от покойния гений Марадона, е с невероятна репутация, има изключително семейство, никога не се е въвличал в скандали, той е една положителна фигура, еталон за подрастващите спортисти. Самият факт колко фланелки се продават с неговия лик, колко последователи има в социалните мрежи, колко рекламодатели го ухажват, колко деца благодарение на него започват да играят футбол красноречиво говори какво явление е Лионел Меси. И само може да сме щастливи, че имам възможността да се любуваме на уменията на подобен футболист.

- Ще продължи ли Меси да носи фланелката на Аржентина?

- Независимо че Меси обяви, че това е последното му световно първенство, за мен той на следващия мондиал ще бъде част от екипа на "гаучосите". Дали като футболист, дали като част от екипа на Скалони, това времето ще покаже. Лионел Меси и на 39 години ще бъде много полезен и дори по-добър от всички останали.

- Няколко думи за Франция и Мбапе? Той ли ще е следващият най-голям?

- Вече близо 5 години Мбапе доказва, че е много силен футболист, притежаващ изключителни умения пред гола. Футболист, който прави разликата в даден мача. Независимо от това е твърде рано да се правят подобни прибързани изводи. Докато играят Меси и Роналдо, ще е доста трудно на Мбапе да бъде над тях. И във френското първенство не ми се вярва да може да разкрие на 100 процента своят потенциал, за да спечели "Златна топка". А да надмине популярността на Меси е изключено!

Реклама
Реклама
Реклама