Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/13532023 www.bgdnes.bg

Първа лига с 10 руски контроли "на тъмно"

Няма да меся политиката и спорта, категоричен е треньорът на ЦСКА-София Саша Илич

10 мача с руски отбори ще изиграят българските тимове по време на зимната подготовка към днешна дата. Това сочи проверка на "България Днес". В последните дни има сериозни дискусии във футболната общественост по темата. Причината е войната в Украйна и това, че отборите от Русия са изключени от всякакви официални международни състезания.
Заради негодувание от страна на фенове на "Левски" от сектор "Б" "Краснодар" отмени проверката си със "сините", за да не се стигне до ескалация на напрежението. Остават обаче контролите със "Спартак" (Москва) на 22 януари и "Урал" (Екатерининбург) на 31 януари по време на лагера в Дубай. Любопитното е, че те остават "на тъмно". От телевизията Диема Спорт обявиха, че ще излъчат на живо проверките на "сините" срещу "Ал Кувейт" утре от 15 часа, срещу латвийския "Рига" и срещу малайзийския "Джохор".
Стана ясно, че от "Левски" са отправили предварително запитване до УЕФА за това дали могат да играят контроли с руски отбори по време на зимния си лагер. Заради войната в Украйна руските отбори са наказани и не участват в официални надпревари, но това не важи за приятелските срещи.
Още 6 клуба от Първа лига са потвърдили приятелски мачове с клубове от Русия. "Ботев" (Пд) също е в Дубай и ще мери сили със същите съперници", с които и "Левски" (С "Урал" на 25 януари и със "Спартак" 2 дни по-късно). "Локомотив" (Пд) има мач срещу "Нижни" (Новгород) на 28 януари. "Славия" ще мери сили с "Факел" (Воронеж) на 30 януари и с "Оренбург" ден по-късно. "Локомотив" (Сф) има уговорен спаринг с "Шинник" (Ярославъл) на 19 януари. "Арда" среща "Динамо" (Москва) на 2 февруари. Остава и проверката на "Берое" с "Рубин" (Казан) на 21 януари.
"На този етап остава контролата ни с руски отбор. Допитали сме се до съответните органи. Имахме положителен отговор. Освен с руски играем и с украински отбори", уточни треньорът на старозагорския тим Николай Киров.


Първите три отбора в челото на таблицата обаче не са предвидили спаринги срещу руснаци, това са ЦСКА-София, "Лудогорец" и ЦСКА 1948.
"Няма да меся политиката и спорта. Планирали сме шест контроли, уредихме шест съперника. Това е", лаконичен бе треньорът на ЦСКА-София Саша Илич. Отявлен фен на Русия и президента й Владимир Путин е собственикът на "Славия" Венцеслав Стефанов. Той дори е обличал публично тениски с лика на Путин.
"Всички, които обичат България, да не забравят, че руснаците два пъти идваха приятелски и дано трети път дойдат приятелски. Ако продължаваме така, може и да хванем късата клечка", предупреждава Стефанов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама