Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/14819854 www.bgdnes.bg

Мистър $ 163 млн. чака Везенков в "Кингс"

Саша далеч назад в списъка за заплати

Александър Везенков започва своята битка за покоряване на нова вселена, която далеч надминава по своите мащаби баскетбола в Европа!

Саша е боготворен в "Олимпиакос", но това не означава почти нищо в НБА, където българинът отново ще трябва да се доказва, и то в компанията на играчи със стомилионни договори, които трудно биха допуснали дори част от славата им да премине в ръцете на друг. Голямата звезда на "Сакраменто Кингс", отборът, в който ще играе Везенков, е 25-годишният Ди'Арън Фокс. Гардът има петгодишен договор, подписан през 2020 г., на обща стойност 163 млн. долара! За сравнение, Саша ще получи "скромните" 20 млн. долара за три години. Очакванията са Фокс да бъде задминат по заплата от Домантас Сабонис, който ще прибере 217 милиона долара за 5 години, но след като подпише новия си договор с "Кралете". Според националния селекционер Росен Барчовски най-голямото изпитание пред българския баскетболист в НБА ще бъде именно да спечели съблекалнята.

Реклама

"В Щатите конкуренцията е зверска и там ще бъде с хора, много от които няма да са чували за Евролигата и че е Везенков е най-полезен играч на Евролигата - коментира Барчовски. - Въпросът е, че трябва да спечели тези играчи, които не се дават лесно. И трябва да ги накара да играят и за него, защото там са доста егоисти. Нямам съмнение в качествата на Александър Везенков просто защото го познавам и съм работил с него. Той ще ги превъзхожда интелектуално, това е извън всякакво съмнение. Също така с издържливостта, скоростта, с която играе, със стрелбата. Има много качества, вярвам, че ще успее да разгърне потенциала си в пълна степен."

Ди'Арън Фокс: Много е ефективен!

Докато Везенков играеше за "Олимпиакос", бъдещите му съотборници от "Сакраменто" са следили неговите изяви и не пестят похвали.
"Гледах негово видео - казва гардът Ди'Арън Фокс. - Казах на моя съотборник Кийгън Мъри, че ако искаме да печелим титли, ще трябва да намерим подобен тим играчи като Везенков. Лудост е това, което Саша направи в Евролигата. Много е ефективен, смятам, че ще се впише страхотно в "Кингс".
Домантас Сабонис също е впечатлен от българина. "Саша игра страхотно в Европа с екипа на "Олимпиакос". Може да стреля много добре, а колкото повече стрелци, толкова по-добре за нас."

Коментаторът Пламен Дамасков:

История за труд и търпение

Водещият български коментатор за баскетбол в НБА Пламен Дамасков беше любезен да сподели специално за читателите на "България Днес" своето мнение за трансфера на Везенков в "Сакраменто Кингс".
"Историята на Везенков е за трудолюбие и търпение - казва Дамасков. - Още миналия сезон той можеше да поеме в посока НБА, но неговата роля в отбора бе неизвестна. Той последва максимата на Фред ван Влий, най-скъпо платения играч в историята, който не е избиран от драфта. Ван Влий казва: "Залагай на себе си". Една година по-късно Везенков с отправя към НБА с приза за най-полезен играч и топ реализатор на Евролигата. Промяната в играта в последното

десетилетие отвъд океана пасва идеално на стила му. Повече движение на топката и много повече търсене на празни позиции далеч от нея. И в двата аспекта Везенков се справя отлично, като смея да твърдя, че е един от най-добрите играчи в Европа, що се отнася до изпълняване на пресечка. Тезите, че в НБА се играе много един на един, също са много остарели. Всички водещи отбори в лигата избягват това да се доверяват само на звездите си и много повече се разчита на останалите играчи, отколкото преди 15-20 години. Стилът на "Сакраменто" също пасва идеално на Везенков. През миналия сезон "Кингс" бяха отборът с най-добра атака и играещ на най-високо темпо, което ще създава изключително много възможности за отворени стрелби на българина, а от тройката бих казал, че той е един от най-добрите стрелци от Европа. Това лято "Кингс" бяха много активни на пазара и в тима ще има голяма конкуренция и факта, че последната година от договора на Везенков съвпада с тази на треньора Майк Браун, ветерана Харисън Барнс и една от звездите, Ди'Арън Фокс, е показателен, че българинът е част от дългосрочните планове на калифорнийци. Всичко това ме кара да вярвам, че първият сезон на Везенков в НБА ще е придружен с много хубави моменти. Сега само може да се надяваме на една чудесна първа глава от новата история на Сашо и да свикнем с това, че трябва да ставаме в 5 сутринта, за да гледаме неговите изяви."

Четете още

Везенков е №1 в Европа

Везенков е №1 в Европа

Александър Везенков е реализатор номер 1 за сезона в Евролигата

Александър Везенков е реализатор номер 1 за сезона в Евролигата

В Гърция: Везенков е извънземен

В Гърция: Везенков е извънземен

Александър Везенков чупи още рекорди с "Олимпиакос"
Александър Везенков чупи още рекорди с "Олимпиакос"

Александър Везенков чупи още рекорди с "Олимпиакос"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама