Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/15301141 www.bgdnes.bg

Ето ги големите съпернички на Нургюл за световната титла

Салимова завоюва място в голямата игра

Българската царица на шаха Нургюл Салимова спечели любовта и подкрепата на българския народ, след като изуми света с представянето си на Световната купа по шах в Азербайджан. По пътя към финала тя победи много класни съперници, а в спор за трофея загуби драматично от гросмайстор Александра Горячкина. Въпреки това поражение Салимова си осигури място в турнира на кандидатките за световната титла. Състезанието ще се проведе през април 2024 г. в Торонто. Право да участват в турнира имат осем шахматистки. Те ще излъчат следващата претендентка за световната титла, която в момента е притежание на китайката Дзю Уъндзюн. Засега са ясни пет от претендентките и Нургюл е една от тях. Победителката в турнира ще спечели правото да играе мач за Световната титла през 2025 г. в Шанхай срещу Уъндзюн. "България Днес" представя участничките, които може да се изправят срещу Нургюл в Канада. Както и настоящата световна шампионка Дзю Уъндзюн.

Лей Тинцзе (Китай)

Лей Тинцзе (26) е китайска шахматистка, която завоюва титлата гросмайстор през 2017 г. Печелила е престижни турнири в родината си и в Европа.

Извън шаха китайската гросмайсторка изучава финанси и икономика в Шанхайския университет.

Реклама

Катерина Лахно (Русия)

Екатерина Лахно (33) като дете е шахматно чудо и печели титлата гросмайстор едва на 12-годишна възраст. Рускинята е двукратна европейска шампионка. Печелила е отборни отличия от олимпиади, световни и европейски първенства.

Лахно е представлявала отбора на Украйна до 2014 г. и този на Русия след това. Екатерина има четири деца и е омъжена за руския гросмайстор Александър Гришчук.

Александра Горячкина (Русия)

Александра Горячкина е руска шахматистка с титлата гросмайстор. Именно тя победи Нургюл Салимова на финала в Баку. Има вероятност двете отново да се срещнат в Торонто. Рускинията е №2 в световната ранглиста на ФИДЕ. Горячкина работи в училището по шах на баща си в Салехард, има опит като преподавател в онлайн платформи. Александра продължава да е активна в проектите, свързани с интернет. Горячкина признава, че по този начин подобрява уменията си по английски език. Извън черно-бялата дъска рускинята е запалена по класическата музика.

Анна Музичук (Украйна)

Анна Музичук (33) е четвъртата жена в историята на шахмата, постигнала рейтинг на ФИДЕ от 2600 точки. Украинката е трикратна световна шампионка по бърз шах. В класическия шах тя е вицешампионка на Световното първенство за жени през 2017 г.


Музичук израства в шахматно семейство. По-малката й сестра Мария е гросмайстор, а родителите им работят като треньори по шах. Първия си урок по шах Анна получава на едва две години и получава титлата гросмайстор на 21 г. Освен да играе, украинката обожава и да коментира шахматни срещи.

Дзю Уъндзюн (Китай)

Джу Уъндзюн (32) е китайска гросмайсторка по шах и настояща световна шампионка. Победителката от турнира на кандидатките в Торонто ще получи шанс да спори с нея за титлата. Джу е започнала да играе шах на 7 години. През 2017 г.

става петата жена, постигнала рейтинг от 2600 точки. Китайката е четирикратна световна шампионка, печели настоящата си титла през май 2018 г. Оттогава Дзю има няколко успешни защити. През 2015 г. Уъндзюн завършва финанси и икономика в Шанхайския университет.

Четете още

Чудото на шахмата Нургюл Салимова: Ще играя само за България!

Чудото на шахмата Нургюл Салимова: Ще играя само за България!

(Снимки) Нургюл вдъхнови млади и стари да играят шах

(Снимки) Нургюл вдъхнови млади и стари да играят шах

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама