Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16621718 www.bgdnes.bg

Шахматистката Виктория Радева е футболен експерт

Пловдивчанката Виктория Радева е третата от петте царици на шаха, за които "България Днес" ще ви разкрие интересни подробности извън черно-бялата дъска. В пет поредни броя представяме чаровните дами в различна светлина.

Европейската шампионка по шах Виктория Радева е запалена футболна фенка. Пловдивчанката не изпуска мач на английския "Ливърпул", а у нас подкрепя "Ботев" от родния си град. Любовта към футбола наследява от своя баща Славей Радев. 22-годишната шахматистка не е добре запозната с българското първенство, но е експерт по отношение на английската Висша лига. Нейната партньорка в шаха Белослава Кръстева също обича английския "Ливърпул" и двете понякога обсъждат мачовете на Мохамед Салах и компания. Радева и баща й винаги слушат химна на "червените" вкъщи, когато отборът има мач. Викат, радват се и се ядосват за отбора на Юрген Клоп. Красавицата дори успява да посети митичния стадион "Анфийлд" и признава, че това е сбъдната мечта за нея.

Реклама

Радева не следи "Ботев" (Пд) колкото "Ливърпул", но наскоро тя бе наградена от "канарчетата" по случай европейската й отборна титла. Шахматистката беше поканена на "Колежа" от ръководството на клуба, където й подаряват букет цветя и фланелка на отбора с номер 12. Преди години Виктория дори изиграва шахматна партия с легендата на "жълто-черните" - покойния Динко Дерменджиев. Радева печели, но подчертава, че Чико е имал доста добра шахматна култура.

Освен страстта към футбола гросмайсторката наследява и любовта си към шаха от баща си. Виктория се учи как да играе на "черно-бялата" дъска от Славей, когато е едва на три години и половина. Няма други членове на нейното семейство, които да са изявени шахматисти, но са любители на спорта. Баща й може да играе добре, но по думи на шахматистката вече не може да я победи.

Радева на този етап трудно може да си представи живота си без шах. Като е била дете, страшно е обичала рисуването. Ако не беше "царската игра", то вероятно чаровната шахматистка щеше да е художничка. Самата Виктория не крие, че има интерес към графичния дизайн. От шаха тя се научава на концентрация и логическо мислене. Това й е помагало в Националната търговска гимназия и сега в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където учи национална сигурност. Баща й я насочва и в образованието. Вики се е колебала какво да запише, след като е завършила средно образование, но Славей й дава идеята. И нищо чудно един ден шахматистката да стане разузнавач или шеф на ДАНС.

Виктория има по-малко време за личен живот от повечето нейни връстници. Извън шаха и състезанията красавицата обича да отделя време за своите приятели. Когато е в родния си Пловдив, Вики се разхожда из града или пие кафе с тях по заведенията. Вкъщи тя си пада по четенето на книги и също като своите съотборнички в шаха харесва и пътешествията. Радева е посетила десетки дестинации из Европа, а най-много обича да разпуска на плажа край морето.

Шахматистката предпочита да води спокоен живот. Нейната основна амбиция е да продължава да се развива и да постига успехи в шаха, а гаджетата остават на заден план.

Четете още

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

ГОЛЯМ УСПЕХ! Нургюл Салимова и отборът по шахмат са европейски шампиони за жени

ГОЛЯМ УСПЕХ! Нургюл Салимова и отборът по шахмат са европейски шампиони за жени

Нургюл Салимова: Не съм на световното заради некоректни постъпки към мен!

Нургюл Салимова: Не съм на световното заради некоректни постъпки към мен!

19-годишната Виктория стана гросмайстор в шаха
19-годишната Виктория стана гросмайстор в шаха

19-годишната Виктория стана гросмайстор в шаха

Реклама
Реклама
Реклама