Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16648069 www.bgdnes.bg

Мениджърът Борислав Даскалов: Конър Макгрегър се поклони на Сарафа

*Отказът за виза за Америка го прекърши

*Караше камионче в Португалия

Кой е той

Историята на Серафим Тодоров е славна, но и много тъжна. Неговият мениджър Борислав Даскалов за пръв път разказва през какво е преминал славният боксьор след края на неговата кариера. От тотално безпаричие до срещата с Конър Макгрегър и внезапно заминаване за Португалия, където работи като шофьор на камион. Даскалов разкрива пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" един по-различен свят на Серафим Тодоров.

- Г-н Даскалов, как е Серафим Тодоров и какво се случва с него?

- Серафим Тодоров от дълги години се опитва да оцелява сам. Той няма никаква подкрепа от никой в тази държава. Не е имал от момента, в който българската федерация по бокс му забрани да отиде да се състезава за Турция. Оттам настъпват жестоки катаклизми в неговия живот. Аз го заварих на дъното на неговия живот. Годината беше 1997/98. Бях на върха на славата в Пазарджик. Вече като действащ общински съветник. Човек, който изключително много се изявяваше в политиката. Тогава се се сближих със Серафим. Беше някакъв отшелник в Пазарджик, който никой не го отразяваше. Нямаше пари децата му да ходят на училище, да си плаща тока... Аз бях там, видях неговата криза. Видях най-, най-, най-тежките му години от живота. Моите битки минаваха винаги в подкрепа на Серафим. Да го бутам напред. Да се опитвам да го карам да не бъде лошият човек. Спортът дава много, но и много взема. Когато си на върха на славата, човек не е свикнал да бъде на дъното. В един момент, като падне долу, животът го смазва. Серафим продължава да се бори, да си изживява своята мъка, че държавата не го забелязва. Това е нещо, което мен също ме притеснява. Държавата посреща световна величина като Конър Макгрегър. Бяхме официално поканени от организаторите. Попитаха ме какви изисквания имаме. Те си мислят, че Серафим Тодоров е като Макгрегър. А той е такова момче... (смее се). Не ги разбира изобщо тези протоколи. Казах им: "Достатъчно е една маса да имаме. И ако може да сме на първия или втория ред по отношение на гледане на ринга." Обявиха, че това е лесно. Имах и една молба. Ако може да ни се разреши да поднесем на Конър един подарък от името на Серафим. Получихме тази възможност. Прочетох доста неща за Макгрегър. Разбрах, че е много суеверен и вярващ човек. Купихме икона и една Библия на английски език. Отзад на иконата залепихме снимката на Сарафа с едно представяне за чужбина. Написахме "На моя голям приятел Конър Макгрегър от Серафим Тодоров". Така му направихме впечатление на Конър. Иначе, докато му ги подарявахме, изобщо не разбра, че това е Серафим. 

Реклама

- Макгрегър много бързо разбра, че това е последният човек, побеждавал Флойд Мейуедър. Дори му се обади и му показа Серафим, нали?

- Да, покани ни да отидем на масата му. Ние си тръгнахме, защото Серафим е такъв. Не обича прожектори, внимание. В момента, в който Конър Макгрегър сяда на масата, вижда снимката на Тодоров и прочита кой е. Пита своя мениджър за него и той му казва: "Това е великият Серафим Тодоров, който е победил Флойд Мейуедър!" Конър беше полудял. Започнаха да ми звънят телефоните. "Боби къде сте? Конър Макгрегър е полудял тук! Търси ви, веднага се връщайте на основната маса!", казва ми организаторът Любо Джубрилов. Казах на Серафим да става да отиваме. Той обаче: "Не, не, никъде няма да ходя!". Заявих му да тръгва, защото Макгрегър иска да го види, да му каже няколко неща. И какво се случи? Великият Конър Макгрегър каза на Серафим Тодоров: "Ти си най-великият шампион в света!". Поклони му се и го помоли да покаже нещо от техниката си, с която е победил Флойд. Набра Мейуедър на телефона си и му показа на живо кой го е победил. Конър е емоционален човек, но аз не очаквах, че цялата зала ще стане на крака за Серафим Тодоров. Да започнат да скандират името му. Настръхнах! Снимах през цялото време и не ми остана батерия, за да снимам себе си с Конър Макгрегър. 

- Преди няколко години имаше инициатива да се направи завръщане на Серафим в големия спорт - в професионалния бокс. Какво стана тогава и защо не се получи?

- Това беше мой проект. Започна от това, което Серафим изживяваше. Дълги години го търсеха само за някакви интервюта и репортажи. Преди мача на Флойд Мейуедър с Мани Пакиао от CNN дойде екип в България. Да снимат човекът, който е победил големия шампион. Той каза пред тях каза: "Аз почти съм сигурен, че Флойд ще бие Мани Пакиао. Мачът може да е равностоен, но Мейуедър ще победи". CNN го излъчиха с многомилионна зрителска аудитория. Започнаха позвъняванията от Америка. Направих веднага проект за връщането на Серафим Тодоров на подиума. Казах му, че му трябва малко подготовка, да върне кислорода. Серафим се върна във форма, за да може да направи своя професионален мач срещу Александър Човалийски. Върна се в такава форма, че да излезе срещу едно 28-годишно нахъсано момче. След 8-9 години, в които изобщо не е тренирал. Това е чудото Серафим Тодоров. Целта беше да отидем в Америка, за да може той да се срещне с Флойд. Да направят една тренировка или поне да се видят.

- Защо не се получи тази среща и Серафим спря след мача с Човалийски?

- Мачът беше една красота. Да гледаш един такъв като него, който отбягваше ударите. Човалийски не можеше да го удари. Ненапразно срещата беше 3:0 съдийски гласа за Серафим. Това момче яде много бой. Отидохме и подадохме документи за визи за Америка. Бяха ни отказани. Не мога да разбера какво толкова е направил този човек, който три пъти е ходил в Америка - на Игрите на добра воля, олимпиада и на още едно участие. Един път му предлагат да остане с професионален трудов договор. Той отказва и се връща в родната Пещера. И в един момент те да ми обявяват, че не може да получи виза за Америка.

- Това всъщност ли му прекърши крилата, сякаш ентусиазмът му спадна?

- Спря тренировките. Преди мача се готвихме един месец. Тогава кондиционният треньор на Бернар Хопкинс - големият Цончо Колев, се съгласи и пристигна от Америка, за да тренира Серафим за този професионален мач. Беше нещо страшно! И Серафим се върна. Беше фамозен мач! Да ти прави кеф да го гледаш. Много се отчая, след като ни отказаха визи и на двамата. Заяви ми: "Казах ти, че няма никакъв смисъл!". Бях направил вече контактите, щеше в Америка да ни посрещне сериозен човек в боксовите среди. От клуба на Оскар де ла Оя имаха също интерес. Отказът на виза направо го отряза, прекърши го! Най-вече отношението на американците, на посолството. Отказват ни виза, но защо? Той престъпник ли е, бандит ли е, какъв е? Нито аз, нито той сме имали някога работа с полиция, да сме съдени. Тогава дойде първото му изчезване в чужбина. Изведнъж реши и замина за Португалия шофьор. Караше едно камионче.

Четете още

Сарафа снима нов филм
Сарафа снима нов филм

Сарафа снима нов филм

Серафим Тодоров: Господ ме избра, а аз му се изрепчих
Серафим Тодоров: Господ ме избра, а аз му се изрепчих

Серафим Тодоров: Господ ме избра, а аз му се изрепчих

Реклама
Реклама
Реклама