Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16664268 www.bgdnes.bg

Веско Топалов пак дели шаха

Единственият ни световен шампион, гросмайстор Веселин Топалов, внесе поредно недоразумение в родния шахмат. Веско приветства доц. Венета Петкова с избирането й за председател на Българската федерация по шахмат 2022.

Само преди броени дни Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) беше приета за член на ФИДЕ, международната асоциация на тази игра. Конгресът на ФИДЕ гласува кандидатурата на новосъздадената у нас структура, като със 137 гласа "за" и само 6 "против" номинацията бе приета.

Реклама

Новата структура бе създадена в края на септември, след като се обединиха четири отделни федерации. За председател беше избран гросмайстор Милен Василев. Почетен шеф е гросмайстор Антоанета Стефанова.

"Бих искал да поздравя доц. Венета Петкова с избора й за председател на шахматната федерация - написа Топалов. - Знаменателно е, че за първи път жена ще оглави шаха точно в годината, когато нашите жени постигнаха такива големи успехи. Убеден съм, че Венета има нужните качества да поеме този отговорен пост, и пожелавам успех на нея и на целия й екип."

Разделението на шахмата у нас е вече проблем със сериозна история, като до септември отделните регистрирани федерации бяха седем. Въпреки това около Антоанета Стефанова се обедини отбор при дамите, който спечели европейска отборна титла. Тогава Европейският шахматен съюз прати отделна покана на новата федерация, за да може България да участва на първенството.

Четете още

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

Веселин Топалов играе наум

Веселин Топалов играе наум

Въргала срещу Дони на "Левски" - ЦСКА

Въргала срещу Дони на "Левски" - ЦСКА

Момчил победи Веселин Топалов

Момчил победи Веселин Топалов

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама