Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16678836 www.bgdnes.bg

Вижте възходите и паденията на българския спорт през 2023-а

И през 2023 година спортните отбори и най-големите тимове имаха своите възходи и падения. Нови герои изгряха на хоризонта, а други бяха застигнати от времето и сложиха край на кариерите си. За читателите на "България Днес" предоставяме селекция с някои от върховите и скандалните мигове от 2023-та.

Шахматните кралици

Националният отбор на България за жени е европейски шампион по шахмат за пръв път. Това стана на първенството на Стария континент в Будва през ноември. Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени.

Реклама

С това добрите новини от шахмата през годината не се изчерпиха. Салимова направи фурор на Световната купа, където завърши втора. Отстъпи единствено на рускинята Александра Горячкина, но спечели правото да участва в турнира на претендентките за световната шахматна корона през следващата година. Кръстева завоюва бронзов медал на световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико Сити. И за финал след години скандали и разединение България отново има призната от ФИДЕ федерация.

"Златната" Боряна

Боряна Калейн спечели абсолютната европейска титла на първенството на Стария континент по художествена гимнастика в Баку. Така след 29 години България отново има злато в многобоя. Последната европейска титла бе на Мария Петрова от първенството в Гърция през 1994 година. Успехът на Калейн бе допълнен от бронзовия медал на Стилияна Николова.

Ансамбълът с треньор Весела Димитрова също триумфира със златото в Баку. Това е първа титла в тази дисциплина от далечната 1990 година в Гьотеборг (Швеция).

На световното първенство във Валенсия България завоюва четири медала - златен отборно, два сребърни на Боряна Калейн (на бухалки и лента) и бронз на Стилияна Николова на топка.

Везенков при извънземните

Най-добрият ни баскетболист Александър Везенков вече е в лигата на извънземните. Той е вторият българин в историята в НБА. След фантастичните му изяви с екипа на "Олимпиакос" в Европа вече играе в най-силното първенство в света. От есента Везенков е част от тима на "Сакраменто Кингс", където се представя на високо ниво.

Реклама

През пролетта българинът бе обявен официално за Най-полезен играч (MVP) на сезон 2022/2023 в баскетболната Евролига. Към това добави приза за Най-добър реализатор и попадна в Идеалния отбор за сезона. Везенков е едва вторият баскетболист в историята, който печели наградите за Най-добър реализатор и Най-полезен играч в Евролигата в една и съща година. Досега това се бе отдавало само на французина Нандо дьо Коло през сезон 2015/2016. Напълно заслужено българинът бе избран и за Най-полезният играч в първенството на Гърция.

Възроденият Григор

Григор Димитров направи най-силната си година от 2017-а насам. Най-добрият ни тенисист завърши сезона под №14 в света. Българинът успя да достигне до два финала - на турнира от сериите АТП 250 на клей в Женева и на "Мастърс 1000" в Париж на закрито. Освен това стигна до четири 1/2-финала. Победи световните номер 2 и 3 - Карлос Алкараз и Даниил Медведев.

Само в два предишни сезона Димитров е заемал по-предно място в годишната ранглиста на АТП. През 2014-а финишира под №11, след като игра 1/4-финал на "Аустрелиън Оупън", 1/2-финал на "Уимбълдън" и спечели три титли. През 2017 г. завърши под №3, след като взе четири титли, последната от които във финалите на АТП.

Григор се завърна в Топ 15 на света през ноември след над 5-годишна пауза. За последно той беше там на 29 октомври 2018 г. (№10).

Поредната за "Лудогорец"

"Лудогорец" завоюва 12-ата си поредна титла. Този път това стана след инфарктен финал, който реши шампиона в последния кръг след дълга битка с ЦСКА-София. "Орлите" финишираха на първото място в класирането с 85 точки. Само на една пред "червените".

След неубедително представяне в Шампионската лига и по-късна смяна на треньора разградчани успяха да си осигурят евромачове и напролет. Тимът на Георги Дерменджиев се класира за 1/32-финалите в Лигата на конференциите. Там съперник ще е швейцарският "Сервет".

Падението на БФС

БФС е без конкуренция в битката за първото място за най-голямо падение в спорта ни. Цяла година около футболния съюз гърмяха скандал след скандал. Върхът на всичко беше разкарването на мача на националния отбор с Унгария из различни градове в България. С една-едничка цел да не се проведе планираният от феновете протест по време на двубоя срещу Боби Михайлов и компания. След като изумихме света, ставайки първият отбор, който сам моли да играе при закрити врата, мачът все пак бе в София. Без публика. А баталните сцени отвън с бити хора и погроми из столицата обиколиха световния видеообмен. Дни по-късно Михайлов подаде оставка. Насрочен бе и нов конгрес на БФС за 15 март. А дали централата ще има ново управление май пак ще се решава след него из съдебните зали.

Разцеплението в "Левски"

"Левски" е другото място освен БФС, където няма почивка за скандалите тази година. Всичко започна със смяната на изпълнителния директор Ивайло Ивков. След нея Станимир Стоилов реши да си тръгне от солидарност.

Това доведе до обявяване на война на собственика Наско Сираков от крайните ултраси на клуба. Цяла есен те кичат "Герена" с плакати срещу него, скандират обиди. Това не се харесва на останалите фенове, които от своя страна освиркват тях. Пълно разединение.

Преди дни от сдружението "Левски на левскарите" пожелаха акциите на клуба, като започнаха подписка с искане за придобиването им. Последният цирк на "Герена" бе при поканата за среща с техни представители и на НКП. След редица искания към шефовете среща не се състоя, след като не бе изпълнен ултиматумът им да бъдат пуснати всички. Вместо това имаше поредния панаир пред офисите на клуба.

Шампион с белезници

Олимпийският шампион по вдигане на тежести Иван Иванов и синът му, който носи неговото име, бяха арестувани. Причината е поискан подкуп от шефа на федерацията по вдигане на тежести. Иванов-старши е треньор на националния отбор.

Синът на шампиона бе арестуван след акция в спортното министерство. Малко по-късно зад решетките се оказа и баща му, който според разследващите му помагал да рекетира шефа на федерацията по щанги Ариф Маджид. Иванов-младши поискал 62 000 лева, за да се отпуснат 1,2 млн. финансиране за европейското първенство в София през февруари. Треньорът бе пуснат на свобода след гаранция от 5000 лв., но синът му остава в ареста.

Иван Иванов е едно от най-големите имена в българските щанги. Върхът на кариерата му е олимпийската титла от игрите в Барселона през 1992 г. Той е и четирикратен световен шампион.

Нулева година

Националният отбор по футбол така и не позна вкуса на победата през 2023 година. "Лъвовете" приключиха квалификациите за Евро 2024 без нито един успех. Нещо, което не се е случвало от 64 години.

В своята футболна история България само веднъж не е печелила нито един мач в квалификации за европейско първенство преди това. Това се случва през 1959 година, но при пресявките за първия футболен форум на Стария континент. Тогава форматът на квалификациите е с директно отстраняване, като отборите играят на разменено гостуване. България се изправя срещу Югославия. "Лъвовете" губят с 0:2 като гост. В реванша България постига равенство 1:1 като домакин. Последният успех на "лъвовете" бе срещу Кипър през ноември 2022-ра.

Надежда за по-добри дни дават последните два мача на националите. Под ръководството на Илиан Илиев те записаха равенства с Унгария и Сърбия при далеч по-добра игра, отколкото при Младен Кръстаич.

Антъни Иванов срещу всички

Звездата ни в плуването в последните години Антъни Иванов определено бе синоним на думата "скандал" през изминалата година. Той успя да се изпокара с всички във федерацията, нападна и свои колеги. Нарече шефа на плуването "олигофрен" и му заяви "ш*бай се отзад, брат". Това доведе до спиране на състезателните му права за срок от три години и парична глоба в размер на 2000 лв.

Иванов получи наказание за 2 г. и от световната антидопингова комисия заради 3 разминавания на местонахождението при внезапни проверки. Санкцията се обжалва на различни инстанции. Развитието се очаква.

Четете още

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

Джокович уби мечтата на Гришо за титла от Париж

Джокович уби мечтата на Гришо за титла от Париж

Реклама
Реклама
Реклама