Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16678978 www.bgdnes.bg

ДИЛЕМА! Везенков срещу Григор за Спортист на годината

Победителят пропуска награждаването

Александър Везенков и Григор Димитров спорят за наградата "Спортист на годината" за 2023 година, научи "България Днес". Баскетболистът и тенисистът са основните опоненти за приза.

Везенков е с едни гърди напред пред Гришо. Причината е космическият му трансфер в НБА. С него Везенков стана едва вторият българин в историята, който играе в най-добрия баскетболен шампионат на планетата. Преди да облече екипа на "Сакраменто Кингс", Везенков обра наградите в Европа за миналия сезон. Българският стрелец бе обявен за най-полезен играч (MVP) на сезон 2022/2023 в баскетболната Евролига. Към това добави приза за най-добър реализатор и попадна в Идеалния отбор за сезона. Напълно заслужено българинът бе избран и за най-полезния играч в първенството на Гърция.

Реклама

От своя страна и Гришо изпраща изключително силна 2023 година. В нея тенеистът ни изглеждаше възроден на корта и завърши сезона под №14 в света. Григор успя да достигне до два финала - на турнира от сериите АТП 250 на клей в Женева и на "Мастърс 1000" в Париж на закрито. Освен това стигна до четири 1/2-финала. Записа успехи над световните номер 2 и 3 - Карлос Алкараз и Даниил Медведев. Не са малко специалистите, които смятат, че ако беше победил и Новак Джокович на финала в Париж, щеше да е безспорният Спортист на годината.

Гласуването за №1 на България за 2023-та приключва утре. В него право да гласуват имат всички действащи спортни журналисти. Все още не е обявена датата на церемонията по награждаването на призовата десетка. Ясно е едно, който и от Везенков и Димитров да триумфира, ще я пропусне. Баскетболистът, който е актуалният носител на приза, е в разгара на сезона в НБА и няма как да се прибере. Григор стартира турнирите за 2024-та, предхождащи "Аустрелиън Оупън". В момента тенисистът ни е в Абу Даби, където участва в World Tennis League. След това се отправя за Австралия и първият му официален турнир - в Бризбън.

Димитров е печелил класацията за Спортист на годината два пъти досега - през 2014 и 2017 г. Везенков има една победа - за 2022 г.

Четете още

Любовните драми прецакват Гришо

Любовните драми прецакват Гришо

Александър Везенков: Отказах се от всичко заради НБА!

Александър Везенков: Отказах се от всичко заради НБА!

РЕКОРД за Везенков в НБА!

РЕКОРД за Везенков в НБА!

Джокович уби мечтата на Гришо за титла от Париж

Джокович уби мечтата на Гришо за титла от Париж

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама