Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16768157 www.bgdnes.bg

2240 дни по-късно Гришо пак с титла

Родителите му пропуснаха триумфа заради полет

2240 дни! Толкова време мина, преди Григор Димитров отново да триумфира с титла. Българинът спечели турнира в Бризбейн след победа над датчанина Холгер Руне с 7:6 (5), 6:4 на финала.

Триумфът за Гришо е втори в надпреварата след 2017 година. Той е и едва вторият тенисист с дубъл от титли в австралийския град след Анди Мъри (2012 и 2013).

Реклама

Финалът беше под номер 18 за Гришо. Титлата му е девета в кариерата и първа от Финалите на АТР 2017 насам. Оттогава са минали точно 2240 дни, изчислиха тенис експерти. За това време Димитров е участвал в 112 турнира. В тях достигна до три финала, които загуби. Това се случи в Ротердам (2018), Женева и Париж (2023). Сега каръкът бе счупен, a титлата му беше връчена от легендата Пат Рафтър. Именно на него е кръстен кортът, на който Гришо спечели приза.

Куриозното е, че родителите му Димитър и Мария Господинови пропуснаха големия миг на сина си. Двамата бяха в ложата му през целия турнир и по-голяма част от финала. Наложи се да си тръгнат, за да не изпуснат полета си за България. Така изпуснаха последните геймове от мача и награждаването на Гришо.

"Беше отдавна, когато за последно държах такъв трофей - сподели щастливият Димитров. - Малко съм емоционален и ви благодаря за подкрепата. Трудно е да опиша нещата, но първо искам да започна с моя съперник. Страхотен тенисист - няколко пъти сме играли заедно. За толкова кратко време ти постигна толкова много неща. Знам, че това не беше резултатът, който искаше, но бъдещето е светло пред теб и твоя екип. Тепърва идва най-доброто за теб. Любовната ми история с Бризбейн започна тук преди 11 години. Благодарен съм, че отново мога да бъда тук. Да държа пак този трофей, значи много за мен. Благодаря на моя екип, моите родители трябваше да побързат да отидат до летището. Надявам се, че са следили резултата. Доста уморен съм и ще си взема няколко дни почивка. Много съм щастлив, че съм в Австралия. Ще продължавам по същия начин - благодаря за подкрепата!"

Григор ще се изкачи до 13-о място в световната ранглиста от понеделник. Българинът ще се доближи на само 65 точки от 12-ия Тейлър Фриц и на 175 от десетия Алекс де Минор. Успехът над Холгер Руне е номер 38 за Димитров срещу противник от Топ 10.


Четете още

ВЕЛИКО! Гришо с девета титла в кариерата!

ВЕЛИКО! Гришо с девета титла в кариерата!

В Австралия обявиха: Гришо е Кралят на обрата

В Австралия обявиха: Гришо е Кралят на обрата

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама