Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16936543 www.bgdnes.bg

Психолози подготвят тенис шампиона Синер за върха

Шампионът от Мелбърн изпробвал системата в София и спечели

Работа с психолози вече трета година е едно разковничетата за титлата на Яник Синер от Откритото първенство по тенис на Австралия, което той спечели преди дни. Не е някаква строга тайна, но "Газета дело Спорт", повдига завесата.

Институтът "Формула Медицина", ръководена от Рикардо Чекарели, работи за психическата подготовка на звезди като Макс Верстапен, Даниеле Рикиардо, Фернандо Алонсо, Шарл Льоклер. А в миналото от услугите му се е ползвал дори самият Айртон Сена.

Реклама

Извършената работа е всъщност психологическа, научна и умствена консултация-сътрудничество: управление на напрежението и моменти на затруднение, познаване на собствения мозък, поддържане на концентрация, контрол на емоциите по време на състезания. Всъщност става въпрос за "самосъзнание", познание за себе си: разпознаване на моменти и знание как да се държим съответно. Така умът от луда променлива (особено в индивидуалните спортове) се превръща в управляем и интерпретируем фактор, дори в разгара на състезанието и в най-деликатните моменти на спортната дейност.

Яник Синер също е в "конюшнята", откакто за него се грижи треньорът Рикардо Пиати, който е мостът между Яник и Чекарели. А това се случи преди победата на първата титла от ATP в София през ноември преди три години. Подход, който Синър веднага оцени, дотолкова, че продължи по този път дори след промените в щаба. Всичко около Яник се промени след раздялата с Пиати, но сътрудничеството с "Формула Медицине" продължи и продължава и до днес.

Четете още

От 0:2 до 3:2! Синер обърна Медведев и триумфира на "Аустрелиън Оупън"

От 0:2 до 3:2! Синер обърна Медведев и триумфира на "Аустрелиън Оупън"

Джокович АУТ от Australian Оpen, млад италианец го изпрати в Сърбия

Джокович АУТ от Australian Оpen, млад италианец го изпрати в Сърбия

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама