Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1792158 www.bgdnes.bg

Щука изненада на "Малък Беглик"

Улов на щука сюрпризира майсторите на подледния риболов по време на заключителния трети кръг от националния шампионат. Състезанието се проведе на родопския язовир "Малък Беглик", където до този момент нямаше вести за популация от такива хищни риби. Щуката не бе зачетена за класирането и трябваше моментално да се върне обратно, тъй като тази година забраната за улова й влезе по-рано от обикновено. Този вид, както и бялата риба са защитени от 15 февруари до 31 май.

Иначе по време на състезанието се мамиха основно костури и бабушки. Водоемът е един от малкото в страната, които все още поддържат дебела ледена кора и позволяват риболов на дупка въпреки мекото време. Проблем пред участниците се оказа дълбокият сняг, затрупал язовира. В първия състезателен ден повечето от участниците надхвърлиха котата от един килограм улов, докато вторият манш протече при доста по-слаба активност от страна на рибите.

В крайна сметка шампион на България за 2013 година стана отборът на "Майсторски риболов", който завоюва победи на язовирите "Широка поляна" и "Малък Беглик", както и второ място на езерото край Враждебна. В битката за сребърните медали с малка преднина надделяха "Острието", а на почетната стълбичка се качи и тимът на "Фиш Мастърс". В индивидуалното класиране титлата остана за Ивайло Христов от "Майсторски риболов".

"И трите кръга протекоха много динамично и оспорвано. Определено това беше най-интересното първенство от създаването на шампионата. Освен това участваха рекорден брой отбори. Въпреки меката зима съумяхме да организираме и проведем всички състезания", каза Христов, който е и председател на федерацията по риболовни спортове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама