Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/18059777 www.bgdnes.bg

Ветеранът Янев стана герой с 26 т.

С едва 23 минути на паркета, но с 26 точки, 8 борби и 1 открадната топка Александър Янев се превърна в оръжието на "Рилски спортист" за спечелването на първата титла на отбора в мъжкия ни баскетбол.

Самоковци детронираха "Балкан" с 3:1 победи във финалната серия в Националната баскетболна лига. "Рилецо" сложи край на битката с успех с 81:69 (18:18, 12:9, 20:21, 31:21) над ботевградчани в неговата крепост в "Арена Ботевград".

Реклама

Янев се нуждаеше от само 23 минути на паркета, за да оглави реализаторската листа в мача с 26 точки, към които добави 8 борби и 1 открадната топка. Той бе изключително ефективен при стрелбата си - 3/5 за две точки и 3/5 от тройката, а освен това успя да си спечели 7 нарушения и да завърши срещата с 11/12 стрелба от наказателната линия. По този начин събраните статистически показатели оформят коефициент от 32 за крилото - най-високият му такъв в един мач от 11 март 2023-а насам, когато постигна коефициент от 39 отново срещу отбора на Балкан.

Янев се превърна в жокер за спечелването както на първата титла в историята на "Рилски спортист", така и в своята кариера. 34-годишният баскетболист имаше проблеми с коляното и се наложи да бъде вън от игра за два месеца, като се завърна за решителния пети мач от полуфиналната серия със "Спартак" (Плевен).

"Емоциите са невероятни. Много вярвахме и много искахме тази титла. Не ни беше лесно в серията с Плевен. Играхме пет мача и ни беше много трудно. Това е моя първа шампионска титла, но аз оценявам тази титла за труда, който сме положили целият отбор през годината", заяви героят от мач №4.

Четете още

Боксовата легенда Александър Николов:
Бях известен бияч

Боксовата легенда Александър Николов: Бях известен бияч

Хиляди аплодираха първите шампиони с "Балкан" отпреди 50 години (ФОТОРЕПОРТАЖ - 35 снимки)

Хиляди аплодираха първите шампиони с "Балкан" отпреди 50 години (ФОТОРЕПОРТАЖ - 35 снимки)

Синът на Гонзо спря с футбола

Синът на Гонзо спря с футбола

Христо Стоичков благодари на Самоков (СНИМКИ)

Христо Стоичков благодари на Самоков (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама