Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1822467 www.bgdnes.bg

ЦСКА ще страда много с Йешич

- Г-н Станков, очаквахте ли фиаското на ЦСКА на старта на пролетния полусезон и загубата на "Българска армия" с 0:2 от "Литекс"?

- Честно казано, очаквах такова развитие на ситуацията в отбора. ЦСКА не го чака нищо добро с треньор като Йешич. Нямам амбиции да заемам мястото му и не се притеснявам да казвам честно какво мисля. Той демонстрира прекалено високо самочувствие и гръмки фрази, които нямат реално покритие. Сигурен съм, че проблемът е в него и начина, по който е провел подготовката. Играчите изглеждат уморени и апатични. Няма свежест в действията им. Това може да означава само едно - лагерът в Турция е подготвен непрофесионално.

Реклама

- Къде според вас са конкретните грешки на Йешич?

- Първо, води със себе си хора, които нищо не разбират. Стана ясно, че помощниците му нямат нужната квалификация. Все едно вас, въпреки че се занимавате с журналистика, да ви поведат да работите като футболен треньор, без нищо да разбирате от тази професия. Това е несериозно.

- Трябва ли Йешич да си тръгне веднага, или е по-добре да му се даде шанс да работи през пролетния полусезон?

- От една страна, не е хубаво ЦСКА да поставя световен рекорд, като уволнява треньора си след само един официален мач. От друга, има опасност положението да се влоши още повече и сезонът да стане неспасяем. Очевидно е, че клубът се нуждае от коренна промяна.

- Какъв трябва да бъде новият треньор на ЦСКА?

- Трябва да се заложи на български специалист. Има достатъчно добри наши треньори. Необходимо е на този човек да се даде шанс да работи спокойно. Понякога си мисля, че за да се оправят нещата, ЦСКА трябва да мине през катаклизъм, който да пречисти всичко в клуба. Все пак се надявам да не се стига до такова нещо. Дано отборът да стъпи бързо на краката си.

- Какво мислите за инвазията на чужденци в "А" група - във всеки клуб е пълно с играчи от всякакви националности?

- Ако ще се взимат чужденци, те трябва да са с една класа над българските играчи. Това не е така. Купуват се играчи на килограм от други страни, а това спъва развитието на младите ни таланти. Сигурен съм, че ако в ЦСКА имаше ядро от трима-четирима играчи от школата, ситуацията щеше да е друга. Публиката нямаше да реагира толкова остро на грешните стъпки, които те неминуемо щяха да правят. Щеше да им се даде шанс да се развият.

Реклама

- В последно време "Литекс" прави точно това, залага на млади играчи и на треньора Христо Стоичков, какво мислите за този отбор?

- Гриша Ганчев отново мина с две крачки пред конкуренцията, като наложи този стил на работа. В неговия клуб са най-конвертируемите млади играчи. Някои от тях могат да пробият и в европейски клубове. Дори те да останат в "Литекс", ако се класират за евротурнирите, ще им бъде от голяма полза. Нека излязат в Европа, дори и да загубят. Футболистите ще излязат по-силни от тези мачове.

- Като треньор на ЦСКА опитахте ли да направите това?

- Говорил съм по този въпрос както с Илия Павлов, така и с Васил Божков, които в различни периоди бяха собственици на клуба. По една ли друга причина нещата не се получиха.

- Стана така, че докато в ЦСКА го карат на спомени за славните победи, клуб като беларуския БАТЕ играе с успех в Шампионската лига и наскоро победи "Байерн", как се стигна до това?

- ЦСКА е много по-велик клуб от БАТЕ, има славна история и традиции. Разликата е, че сега в БАТЕ се работи правилно, а в ЦСКА - не.

Реклама
Реклама
Реклама