Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/18275998 www.bgdnes.bg

18-годишният Петър Мицин ще е знаменосец на Олимпиадата в Париж

18-годишният плувец Петър Мицин и боксьорката Станимира Петрова ще са знаменосците на България при откриването на олимпиадата в Париж. Игрите започват на 26 юни и продължават до 11 август. Двукратната европейска шампионка Петрова е една от надеждите ни за медал, като тя ще се включи в турнира по бокс при дамите в категория до 54 кг. От своя страна дебютантът на олимпиада Мицин ще търси пробив в плуването в свободния стил, взимайки участие в дисциплините на 400 и 800 метра.

Общото събрание на Българския олимпийски комитет одобри 45 спортисти за игрите в Париж, като цялата делегация е от общо 115 човека - треньори (40), медицински щаб (13) и официални лица. Шеф на групата ще е председателят на БОК Стефка Костадинова, която постави за цел спечелването на пет златни медала.

Реклама

"Имаме повече квоти от предишните игри в Токио - казва Костадинова. - Последната олимпиада беше дамска - с 6 медала, от които три златни. Да се надяваме в Париж златните да бъдат 4-5. Искам да пожелая на спортистите ни да се пазят, да вярват. Дано Господ да е с тях, а те да бъдат във върхова форма. Олимпиадата е каймакът за всеки един спортист. Стискаме палци на младите ни талантливи състезатели да разкрият потенциала си и да постигнат мечтите си. Важното е да не се плашат, да имат самочувствие. Всички ние вярваме, че те ще представят достойно България."

В Изпълнителния комитет на БОК влиза президентът на БФС Георги Иванов-Гонзо, който заема мястото на служебния спортен министър Георги Глушков. От индивидуалното им членство в БОК са изключени две спортни легенди - волейболният треньор Мартин Стоев и бившата фигуристка Албена Денкова. Те системно не се явявали на Общите събрания и не са обяснили отсъствията си. На тяхно място са приети шефът на боксовата федерация Красимир Инински и на федерацията по конен спорт Тодор Гергов.

България ще бъде представена в 16 спорта в Париж, като най-много са художествените гимнастички - 7. Следват лека атлетика, бокс и борба, където имаме по пет участници.

Четете още

Кирил Десподов стана студент в НСА

Кирил Десподов стана студент в НСА

Петър Мицин: Във форма съм!

Петър Мицин: Във форма съм!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама