Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/18410164 www.bgdnes.bg

Почина най-успешният ни джудист

Димитър Запрянов, олимпийски вицешампион от олимпийските игри в Москва през 1980 година е починал на 64-годишна възраст след дълго боледуване, съобщават от федерацията по джудо.

Той е най-титулуваният състезател в историята на българското джудо. Два пъти участва на най-престижния спортен форум на планетата, в Сеул '88 остава на крачка от подиума - пети.

Реклама

Трети е в света от първенството в Сеул, но през 1985-а, носител е на три медала от европейски първенства в тежка категория.

През 1984-а пък печели сребро от турнира "Дружба", който заменя олимпийските игри, заради бойкота на соцлагера. Четири пъти триумфира на нашия турнир "Освобождение".

През 2001-а е обявен за най-добрия джудист у нас за изминалото столетие от родната федерация.

Роден бе на 27 януари 1960 г. в Опан, област Стара Загора. Твърде късно започва да се занимава с джудо, едва в 9-и клас, но треньорите Недьо Ранчев и Цончо Колев виждат

в него талант и започват да работят. Съвсем скоро той започва да печели и първите си медали от международни турнири, за да стигне след време до подиума на най-големите състезания.

"За нищо не съжалявам, така е трябвало да стане", казваше философски Запрянов по повод загубения олимпийски финал, когато води до последната минута, но допуска ипон.

Българската федерация по джудо изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките му.

Четете още

Джудист продава медалите си, за да бори рака
Джудист продава медалите си, за да бори рака

Джудист продава медалите си, за да бори рака

Ваня Червенкова се хвана с джудист

Ваня Червенкова се хвана с джудист

Реклама
Реклама
Реклама