Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/18662710 www.bgdnes.bg

Президентът на МОК Томас Бах бяга от натиск

*Политиката бори спорта

*Войните в Украйна и Палестина доведоха до двоен стандарт в МОК

Президентът на МОК Томас Бах обяви оттеглянето си от поста след 12 години и вече се очакват желаещи да го наследят. Изборите за президент на Международния олимпийски комитет ще се проведат през март 2025 година на сесията на организацията в Гърция. Заявки от кандидати за президент на комитета ще се приемат до 15 септември, информира пресслужбата на МОК.

По време на игрите в Париж има купища оплаквания и скандали. Леглата бяха от картон и твърди, имаше нашествие на дървеници, проблеми с храната и липса на място в ресторантите, нямаше климатици заради въглеродния отпечатък и още куп неуредици. Като се прибави и скандалът с двамата мъже в боксовия турнир, МОК отнесе много критики.

Реклама

Далеч не това е причината 70-годишният германец да поиска да се оттегли, както признава самият той. Основният проблем, свързан с дейността на МОК, са отношенията с политически лидери, които се стремят да спечелят организацията на своя страна и да оказват натиск.

Най-противоречивият аспект на Олимпийските игри през 2024 г. бе силната политизация на събитието по отношение на страните, които водят военни конфликти. Руските и беларуските спортисти бяха допускани като неутрални. Изключването изглежда неразбираемо, особено в случая с Беларус, тъй като нейната армия не участва пряко в украинската война, въпреки че иначе подкрепя Москва.

Тези мерки не бяха приложени спрямо спортистите от Израел, въпреки действията на армията му в окупирана Палестина. Палестинците непрекъснато информираха МОК в продължение на няколко месеца за атаките срещу палестински спортисти и посочиха факта, че около 400 палестински спортисти са загинали при атаките, както и че е била унищожена цялата спортна инфраструктура в Газа. Други страни в региона също призоваха МОК да изключи Израел. В Близкия изток продължава възмущението от двойните стандарти към руските и израелските спортисти. Често се изтъква, че много израелски спортисти имат връзки с израелската армия, докато в случая с руските спортисти всичко подобно би довело до изгонване от олимпиадата.

"Основните опасения са свързани с политическата, геополитическата, социалната и икономическата несигурност - призна самят Бах. - Както и значението на МОК в нашия противоречив свят, що се отнася до нашите отношения със света на политиката, ние наистина сме в ситуация, в която политическите лидери искат въвличането ни на тяхната политическа страна: политическият натиск ни принуждава да правим изявления, които служат на техните специфични интереси, а много други се опитват да използват нашия международен успех за свои собствени цели. Всичко това, от друга страна, доказва, че нашата значимост в политиката и обществото се е увеличила значително." 

Много е рано да се каже кой ще седне на горещия стол, но вече се спрягат някои имена. Британският лорд Себастиан Коу, двукратен олимпийски шампион на 1500 м, призна, че щом се отваря място, той ще обмисли възможността. 60-годишната Никол Хьоверц, нидерландка от остров Аруба, и 40-годишната Кирсти Ковънтри, която е спортен министър на Зимбабве, са други спрягани имена. Не може да се пропусне и бившата звезда в овчарския скок Сергей Бубка, който е украинец.

Четете още

Столът на шефа на МОК се клати

Столът на шефа на МОК се клати

Томас Бах потресен от треньора на Валиева

Томас Бах потресен от треньора на Валиева

Реклама
Реклама
Реклама