Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/18713471 www.bgdnes.bg

Скандал разцепи световния тенис, Синер хванат с допинг, след това оправдан

Огромен скандал взриви мъжкия тенис в навечерието на US Open. Световният номер 1 Яник Синер е дал две положителни допинг проби през март тази година за наличие на клостебол в организма му.

Първата проба е направена на 10 март по време на турнира в Индиън Уелс. Следи от метаболит на клостебол бяха открити и в тест осем дни по-късно, точно преди "Маями Оупън", който Синер спечели след победа над Григор Димитров. Все пак италианският тенисист е оправдан от независим трибунал и няма да изтърпява наказание.

Реклама

Независимият съд заключи, че Синер е бил заразен с клостебол чрез продукт, закупен от неговия фитнес треньор. Физиотерапевтът на италианеца го използвал за лечение на порязване на пръста му. Той лекувал тенисиста без ръкавици, което означава, че продуктът е бил прехвърлен по невнимание. Въпреки това Синер ще бъде лишен от 400 точки и $325 000 от наградния фонд за полуфинала на "Мастърса" в Индиън Уелс.

Това, което взриви тенис обществеността, е фактът, че Синер е можел да играе преди произнасянето на съда и че за положителната му проба не е съобщено.

Италианецът е уведомен за положителния тест през април. Той се оттегли от четвъртфиналите от турнира в Мадрид на 30 април, позовавайки се на контузия в бедрото. След това се върна за "Ролан Гарос". Докато спортистите получават задължителни временни отстраняване след нарушение на антидопинговите правила, временното отстраняване може да бъде обжалвано и премахнато, ако спортист демонстрира на изслушване, че нарушението вероятно включва замърсен продукт или злоупотребяващо вещество. Синер успешно обжалва и двете временни спирания.

Някои тенисисти не са съгласни с решението и смятат, че се показват различни стандарти заради статута на Синер.

"Безсмислено. Дали случайно или нарочно. Ако два пъти дадете положителен тест за забранено вещество(стероид), трябва да бъдете отстранени за две години. Вашето представяне се подобрява. Крем за масаж, да, хубав...", скочи Ник Кириос.

"Различни правила за различни играчи. Не мога да си представя какво чувства всеки друг играч, който е бил наказан заради замърсени вещества", сподели Денис Шаповалов.

Реклама

Британецът Лиъм Броуди написа: "Независимо дали Синер е взимал допинг или не. Това не е правилно. Много играчи преминават през същото и трябва да чакат месеци или ГОДИНИ, за да бъде обявена тяхната невинност. Не изглежда добре".

"Може би трябва да спрат да ни смятат за глупаци", написа Лука Пуй.

"Това е нелепо. Стероиди чрез масаж? АТП винаги се грижи за тези, които носят пари. Добре за бизнеса, зле за прозрачността и почтеността. Обяснението на Синер изглежда доста правдоподобно, което е чудесно, но да, начинът, по който това беше разгледано, наистина не изглежда справедлив в сравнение с други играчи", написа Тенис Сандгрен.

Други запитват как ли се чувстват сега Симона Халеп и други като нея, които не играха дълго, докато водеха съдебни битки след положителни допинг проби.

Италианската легенда Никола Пиатранджели изрази недоумение от някои действия по случая.

"Нещо, което не разбирам, е защо му отнеха точките и парите, които той спечели в Индиън Уелс, ако в същото време го смятат за невинен. Сигурен съм, че Яник е чист. Този независим трибунал не ме убеждава, това е половинчато решение, което оставя някои съмнения", обяви легендата.

Разследване на Honest Sport разкрива, че в последните години италиански атлети често са хващани с клостебол. Немалко от тях изтърпяват и наказания. A диспутът на специалисти и тенисисти в социалните мрежи не стихва.

Четете още

Оперират Джокович в Париж

Оперират Джокович в Париж

Яник Синер заби колежка

Яник Синер заби колежка

Мадалина дразни Гришо със Синер

Мадалина дразни Гришо със Синер

НОВАТА МУЗА! Шакира дере гърло за Гришо!

НОВАТА МУЗА! Шакира дере гърло за Гришо!

Реклама
Реклама
Реклама