Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/18940462 www.bgdnes.bg

Мениджърът на Иман Халиф: Тя има аномалия, а физическите преимущества са, защото е живяла при сурови условия

Насер Йефса, мениджърът на боксьорката Иман Халиф, чийто пол предизвика много полемики я срещнал преди 2 години по време на Средиземноморските игри в Оран, Алжир. Видял я за първи път по време на четвъртфиналните битки.

"Веднага видях, че това е момиче с голям потенциал за медал от Олимпийските игри. Обадих се на приятел във Франция за да му разкажа за Иман. Той каза, че познава треньора й Мохамед Чауа и помолих да организира среща. Мохамед сподели с мен, че Иман е част от алжирския национален отбор, но нивото ѝ е много по-високо от това на останалите момичета и не може да прогресира. Предложих му да представим проект и ако той бъде приет, да изведем Иман в чужбина, за да усъвършенстваме техниката и тактиката й. Това беше началото", разказва в интервю за Нова телевизия мениджърът.

Реклама

По времето, когато се запознали нямало полемики около пола на Иман.

Насер обяснява физическите преимущества, които Иман има, в сравнение с други боксьорки, с това, че тя е живяла при много сурови условия. Израснала е в планински град, на висока надморска височина, където няма нищо. Не са имали ток, нито вода. Всяко нещо е изисквало интензивни физически усилия.

На въпрос дали Иман е истинска мъжкарана, мениджърът не се съгласява и заявява:

"Пред Иман никога се е стоял въпросът дали е момиче или момче. Тя е родена като момиче".

Добавя, че и се възприема като момиче.

"Тя се държи като момиче. Вярно, не се гримира, защото както ви обясних, че е живяла на място, където момичетата обикновено не се гримират. Не се грижи особено за външния си вид, за косата си и сигурно затова казват, че е мъжкарана.

След като започват съвместна работа, Насер разбира, че месеци по-рано, на Световното първенство в Истанбул, Международната боксова асоциация е правила тестове за пол на Имен. Твърди, че информация и резултати от тях няма. Година по-късно, през март 2023 година, алжирката участва на световното в Ню Делхи, като отново е подложена на полови тестове. Бие се успешно, достига до финал, а вечерта, преди да бъде дисквалифицирана получава изненадващо посещение в хотела.

„Членове на Международната боксова асоциация отиват в хотела на Иман, повикали са я да слезе от стаята като са ѝ казали, че имат резултатите от тестовете, но за да ги получи трябва да подпише документ, на английски. Тя подписва автоматично, без да се замисля, но се оказва, че всъщност е дала съгласието си да бъде заменена на финала от китайската боксьорка, която побеждава на полуфинал, защото няма право да се боксира", каза още Йефса.

Мениджърът на боксьорката твърди, че никой не е виждал резултатите от тестовете

"Аз лично, като мениджър, не съм ги виждал. След това тя се върна в Алжир. Не излизаше, плачеше в стаята си. Никой не разбираше проблема й. Никой не знаеше какво да прави. В този смисъл тя беше изоставена. Аз се върнах във Франция и започнах да търся най-добрите професори в областта на ендокринологията. Успях да намеря час, обадих се на Иман, която беше наистина депресирана. Доведох я тук, в Ница. За да я мотивирам, започнахме да тренираме .След това отидохме в Париж, за да направим тестовете за тестостерон, хромозомен тест, рентген, ядрено-магнитен резонанс и се върнахме отново тук за подготовката.

Пред него професорът обяснил на Иман:

„Вие сте жена с аномалия, която се лекува! Не сте нито първата, нито последната. Имам 2000 случая като вашия". Тя никога не е правила нищо, за да промени пола си", спомня си мениджърът и заключва:

"Тя продължава да има много противници, но също така е подкрепяна от милиони хора по целия свят.Има голямо бъдеще. Историята ѝ трябва да бъде разказана във филм".

Четете още

Мбапе искал да оножда боксьорката Имане Хелиф

Мбапе искал да оножда боксьорката Имане Хелиф

Българката, която е победила Иман Халиф: Не удря като мъж

Българката, която е победила Иман Халиф: Не удря като мъж

Проговори треньорът на жената мъж Иман Калиф: Момиче е!

Проговори треньорът на жената мъж Иман Калиф: Момиче е!

ОБРАТ! Според акта за раждане трансбоксьорката Иман е жена, баща й проговори

ОБРАТ! Според акта за раждане трансбоксьорката Иман е жена, баща й проговори

Реклама
Реклама
Реклама