Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1897992 www.bgdnes.bg

Реферите са зависими и страхливи!

"Съдиите в България ги е страх и са зависими. Това е причината да допускат ужасни грешки във важните мачове."

Грозната истина разкрива пред "България Днес" източник, отлично запознат със схемата, която от години се налага в родния футбол.

"Всичко е направено така, че реферите да бъдат смачкани и послушни - разкрива нашият източник. - Това се постига с една проста система. Кои хора ще влязат в съдийската комисия, се определя от изпълнителния комитет на БФС. В този изпълком влизат шефове на водещи клубове в България и лица, свързани с тях. След като тези хора назначат въпросната съдийска комисия, вече всичко е в техни ръце. Кои рефери ще свирят важните срещи, какви оценки ще получат те и евентуално какви наказания - решенията се взимат от съдийската комисия. А тя, разбира се, е тотално зависима от шефовете на клубовете.

Естествено, че след като са поставени в такава ситуация, съдиите ще ги е страх да свирят обективно. Ако разгневят някого от силните босове, изчезват от картата на този спорт. Това вече се е случвало неведнъж в родния футбол. Реферите получават хонорар от 1000 лв., за да ръководят мачове в "А" група. Ако искат да вземат редовно тези пари, трябва да са в добри отношения с босовете на влиятелните клубове. Когато играят два отбора със силно лоби в БФС, става страшно. Арбитърът трябва да лавира между различни интереси и неизбежно допуска грешки. Именно тогава се случват големите гафове. Това се видя в мачовете между "Левски" и "Литекс" и ЦСКА - "Локомотив" (София). Причината в България да няма достатъчно съдии, които да свирят на високо международно равнище, също произтича от тази мръсна схема. Ако има арбитри, които се ползват със солидна репутация в УЕФА, на тях много трудно може да им се влияе. Така те могат да объркат нечии сметки. Истината е, че докато в българския футбол действа системата за насаждане на страх у реферите, историята ще продължава да се повтаря до безкрай."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама