Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1901933 www.bgdnes.bg

Легендата на "червените" Илия Вълов: ЦСКА са мъртъвци!

Кристиан ИВАНОВ 

Враца не заспа цяла нощ от гняв след като отборът на града "Ботев" беше нагло ограбен срещу ЦСКА в събота.
"Червените" спечелиха с 4:3, но основната заслуга за тяхната победа е на главния съдия Александър Костадинов.
"След мача бях побеснял от яд, а сега един ден след като рефера ни ограби, съм още по ядосан", каза пред "България Днес" легендарният вратар Илия Вълов. Сега той е част от треньорския щаб на "Ботев", но пазеше вратата на ЦСКА в едни от най-славните му години.
Реферът Костадинов трябваше да изгони с червен картон Костадин Стоянов, който спря с ръка влизащата във вратата топка.
При абсолютно аналогична ситуация, рефера изгони защитник на "Ботев" и даде дузпа за гостите.
"От години не съм сънувал футболни мачове, но след този с ЦСКА цяла нощ не можах да заспя от кошмари", емоционално разказа Вълов. - "Ние се борим за всяка точка, за да оцелеем в "А" група. Съдията ни закопа. С интерес чакам да разбера как ще го накажат. Ако реферите продължават да свирят така, в края на първенството няма да има кой да ръководи мачовете. Мъчно ми е. Знае се, че Враца е част от забатачен и забравен от всички регион - най-бедният в Европа. Сега искат да ни откраднат и радостта от футбола. Но Господ вижда всичко. Само на него можем да чакаме справедливост. Играл съм в ЦСКА но от този отбор е останала само емблемата. От величието му не е останало нищо. ЦСКА са мъртъвци. С човек по-малко им вкарахме три гола и ги накарахме да треперят".
Междувременно, треньорът на ЦСКА Милен Радуканов си спечели врагове сред агитката след само няколко мача начело на отбора.
След като смени сърбина Миодраг Йешич, Радуканов обеща да налага юноши в първия състав. Засега това не се случва и феновете негодуват. На мача с "Ботев" се появи плакат на който пишеше: "Милене, осъзнай се това е ЦСКА! Нджонго, Костадин Стоянов докога, юноши на ЦСКА - кога!?
По ирония на съдбата друг от някогашните любимци на "Сектор Г" Валентин Станчев в момента е изпълнителен директор на "Ботев" (Враца).
"Гадно е чувството, когато в съблекалнята футболистите ме питат: Защо съдиите ни мачкат по този начин". Не мога да им отговоря. Опитваме се да играем с чест и достойнство. Доказваме го във всеки мач. Затова и нямаме нужда от измислени медийни звезди в отбора. Честно ви казвам, боли ме за ЦСКА. Жалко, че този отбор трябва по нечестен начин да печели победите си. Играл съм на "Армията" и се радвам, че станах част от историята на този клуб. Но съм щастлив, че не съм част от тъжното му настояще. Вярвам, че "Ботев" (Враца) има сили да играе в "А" група. Мястото ни е в елита".

 

Вальо Станчев екзекутира
"Сервет" на 4 инжекции

Днешният изпълнителен директор на "Ботев" (Враца) Валентин Станчев остави своята следа в славната история на ЦСКА само за един сезон. С гол на Станчев "червените" победиха с 1:0 швейцарския "Сервет" през 1999 г. в поредния си европоход, завършил с мачове срещу "Атлетико" (Мадрид). По това време треньор на ЦСКА е Димитър Пенев, а в тима играят изгряващите звезди

Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров.
Преди мача срещу "Сервет" Станчев има прищипан нерв на гърба и лекарите го съветват да не играе. Но след четири инжекции врачанинът излиза на терена и вкарва победния гол. След тези мачове "Сервет" купува Мартин Петров и от Швейцария започва славната кариера на Свръхзвуковия.
Станчев остана в историята на ЦСКА и с гола си за 1:0 срещу "Литекс" във финала за Купата на България.

Героят от
Холандия

Илия Вълов е големият герой за ЦСКА от четвъртфиналите с холандския "Рода" в турнира за КНК през 1989.
В първия мач "армейците" печелят с 2:1, но предстои реванш на холандска земя. Във втория двубой "Рода" повежда с 2:0 и е напът да отстрани българския отбор. Тогава Христо Стоичков догонва една на пръв поглед безнадеждна топка и я праща във вратата на Нердебург.

Следват продължения, в които резултатът се запазва 2:1 за "Рода". При дузпите идва моментът на Илия Вълов. Първо Любослав Пенев пропуска за българите - ударът му среща гредата. Това не отчайва ЦСКА. Вълов спасява дузпите на Грунендайк и Буребах и праща отоба на полуфинал срещу "Барселона" на Йохан Кройф.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама