Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/19107236 www.bgdnes.bg

Сани Жекова стана футболен психолог

В непозната за широката публика роля, но с все същата отдаденост, Александра Жекова се впуска в новото си предизвикателство - да бъде спортен психолог на юношеските ни национални отбори по футбол - от 15 до 19 годишните. Но това амплоа не е напълно ново за нея, защото в последната година работи с женския национален отбор по футбол заедно с наставничката на дамите Силвия Радойска.

"Този екип видя в мен потенциал и реши да ми даде възможност да опитам да работя с младите състезатели. Искам да споделя, че през последните години много активно се подготвям, тъй като съм възпитаник на международната коучинг федерация, учих много други неща, като в НСА надградих в посока спортна психология. Имах зад гърба си някакъв опит, основно с екипи и с млади предприемачи и индивидуални спортисти. Никога дотогава не бях работила с истински професионален отбор", каза пред БНТ Жекова.

Реклама

"Сходствата между индивидуалния спорт като сноуборда и отборния – като футбола, се оказват повече от очакваните", разказва Жекова.

„Интересно ми е, защото в отбора комуникацията е много динамична. Има много фактори, които влияят и всъщност спортовете са много различни, но ние като спортни психолози правим психоспортограма на дадения спорт, с който работим. В общи линии знаем какви са изискванията, които трябва да бъдат покрити като умения и възможности, които ние да подкрепяме състезателите да развиват. Във футбола видях много общи неща с други спортове, с които вече бях работила. Единственото по-предизвикателно беше, че тук работя в доста по-голяма група. Трябваше да принеса опита си и да се адаптирам спрямо тази динамика, която вече има в груповата комуникация. Предизвикателно е, от една страна, защото е по-динамично, а от друга страна е много интересно, защото всеки ден уча от всички тези състезатели, с които влизам в комуникация", добави още Жекова.

Бившата професионална сноубордистка коментира и дали, според нея, младите спортисти осъзнават важността на тази материя.

„Състезателите от всички възрастови групи, с които имам възможност да работя, демонстрират високо ниво на възприемчивост, на отговорност, на мотивация за работа. Показват желание за лично усъвършенстване, добра дисциплина и интерес. Да не забравяме, че в последните години темата за менталното здраве и психическата подготовка в елитния спорт стана основна и в световен мащаб", коментира Жекова.

Четете още

Сани Жекова започна работа в БФС: Ще изградим успешни футболисти!

Сани Жекова започна работа в БФС: Ще изградим успешни футболисти!

Александра Жекова покори най-високия водопад в Рила

Александра Жекова покори най-високия водопад в Рила

Александра Жекова се пази да не стане свръхконсуматор и материалист

Александра Жекова се пази да не стане свръхконсуматор и материалист

Сани Жекова се сля с планината

Сани Жекова се сля с планината

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама