Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1928482 www.bgdnes.bg

Маратонецът Христо Стефанов: Мислех да ходя в Бостън

Рекордьорът на България в маратонското бягане (42,195 км) Христо Стефанов е участвал на много международни състезания. Ветеранът от Ботевград сподели за читателите на "България Днес" какво мисли за атентата в Бостън.

- Г-н Стефанов, как ви се отрази новината за атентата на бостънския маратон?
- Обмислях да участвам на състезанието, защото има надпревара за моята възраст при ветераните от 40 до 45 г. Има сериозен награден фонд от $10 000 за победителя. Атентаторите вероятно са имали намерение да отправят сериозна заплаха. Състезанието е едно от най-масовите през сезона, а в него участват маратонци от цял свят.
- Вие бягахте на олимпийския маратон в Атланта '96. Имаше ли тогава сериозни охранителни мерки?
- На олимпиадата тогава също имаше терористичен акт, но ние не го усетихме, защото бяхме почти през цялото време в олимпийското село. Самото състезание беше много рано сутринта. Тръгнахме да бягаме в 6 или 6.30. Нямаше никой по улиците. Не съм обърнал внимание дали е имало полиция. Може и да са пазили.
- Обмисляте ли да бягате на някой от силните маратони през тази година?
- В момента работя, като зареждам магазини сутринта, и тренирам само следобед. Въпреки това миналата година спечелих четири състезания в България и стигнах до шесто място в световната ранглиста за ветерани. След атентата в Бостън се замислих какво ли ще стане, ако направят атентат на маратоните в Ню Йорк или Лондон, където се минава през огромните мостове. Може да стане страшно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама