Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1955869 www.bgdnes.bg

Бащата на Гунди бил цесекар

Добромир ДОБРЕВ

Само след няколко дни се навършват 70 години от рождението на най-великия български футболист Георги Аспарухов Рангелов. Феноменалният Гунди се появява на бял свят на 4 май 1943 г. в София, за да се превърне в безспорно най-обичания играч на "Левски" за всички времена. И до днес духът на Аспарухов вдъхновява спортистите в "синьо", а името му вдъхва респект вече няколко поколения. Гунди намира смъртта си едва 28-годишен в жестока катастрофа на прохода Витиня. "България Днес" за първи път ви разкрива някои неизвестни до този момент факти от живота на легендата. Малцина знаят, че бащата на Гунди - Аспарух Рангелов, е бил много запален цесекар и дори го е водил на мачове на "армейците" като малък. Гошко обаче израства в "Редута" и заради това по район започва да тренира в "Левски".
В серия от мачове срещу ЦСКА Георги е бил жестоко ритан и контузван. Един ден баща му Аспарух не издържа и казва: "Аз повече не мога да симпатизирам на такъв отбор", и се "пребоядисва" в синьо. Гунди често бил малтретиран на терена. След почти всеки мач имал жестоки  болки от удари в краката. Интересното е, че никога не е получавал контузия след международен мач, а само при сблъсъци по родните терени. През кариерата си е имал три операции, а като юноша са му чупили крак.
Почти всяка неделя Гунди взимал участие в махленските мачлета в близкото училище "Васил Априлов". Освен това той често ходел  да наблюдава срещи от "В" група. Всички му се чудели защо го прави, а той отвръщал: "Винаги има какво още да се научи".
Когато гледал мачове на други отбори на стадион "Васил Левски", винаги сядал най-отгоре в сектор "Г". Правел го, защото там имало най-малко хора и можел спокойно да наблюдава срещата.




Смъртоносното "Алфа Ромео" струва $2200

Фаталният автомобил "Алфа Ромео", с който Георги загива, по онова време е бил въпрос на изключителен лукс. За да си го позволи, Аспарухов е инвестирал дългогодишни спестявания. През 1963 година футболистът започва фиктивно работа в Министерството на земеделието и хранителната промишленост, каквато е била практиката по социалистическите години. Получава заплата от 90 лева на месец. Щом го назначили, Гунди от чувство за дълг още на следващия ден се появил на работа, въпреки че по това време вече е действащ футболист на "Левски" и национал. Като го видели в министерството, всички се шашнали. Той казал: "Аз не разбирам много от икономика, но мога да помагам каквото ми кажете. Ако трябва, ще разнасям писмата". Премията му за мач била 30 лева, от която 3 лева удръжки за данък общ доход и още 2 лева ергенски данък за това, че още нямал дете. Когато националите се класират за световното първенство в Мексико през 1970 година, им раздали по 1200 долара и футболистите полудели от радост. До този момент не били виждали толкова много пари накуп.
Първият автомобил на Гунди бил син "Мерцедес", който струвал 1200 долара. Парите спестил от премии. Алфа ромеото взел за 2200 долара, като продал мерцедеса на вратаря Георги Каменски, а останалото доплатил с премията от Мексико. Твърди се, че автомобилът с регистрационен номер СГ 9999 бил с развалени спирачки още когато Гунди го купил.



Не близвал шоколад и пилешко

Гунди не бил чревоугодник. Обичал да си хапва по-постничко. Любимите му гозби са боб яхния, баница с праз лук и пържени яйца, но по-рохки. Гадело му се от птиче месо и никога не вкусвал от него. Шоколад и портокали също не близвал.
Той самият е правил опити да готви, но неособено сполучливи. Веднъж искал да изненада съпругата си Лита, като й приготви охлюви. Щом ги сервирал, се оказало, че трябва да се досваряват. Двамата много обичали да ходят на театър - не пропускали нова постановка в Младежкия и в "Сълза и смях". Били семейни приятели с Георги Калоянчев и Георги Джубрилов. Често посещавали и операта. Любимата му музика била италианската, както и песните на Том Джоунс.
Докато Аспарухов е на лагери, обожавал да чете книги. Бил голям почитател на криминалните романи. Освен това бил много добър танцьор. Когато водел Лита на ресторант, не пропускал да я покани на танц. През ваканциите пък всяка година почивали на Слънчев бряг. По онова време нито имали пари, нито имали право на изходна виза за екскурзии в чужбина.

Живи агнета за Гергьовден

Рожденият му ден - 4 май, е много близо с имения му ден Гергьовден - на 6 май. Във футболния календар това винаги е било доста напрегнато време в края на сезона, затова Гунди никога не си е позволявал пищни празненства. Веднъж му подарили 2 живи агнета за Гергьовден, но той ги предоставил на фермери за отглеждане, защото му било жал да ги заколи.
За един от рождените му дни Лита го изненадала с малка златна топчица на синджирче. Това се оказало особено ценен подарък за него. Той също дарявал бижута за любимата си, но голяма част от тях били задигнати от апаши. Цветя подарявал често и без повод.




Глобяват го за пушене

Аспарухов имал само един порок. Като футболист той си позволявал да пуши цигари. Без да иска, веднъж синчето му Андрей го натопил пред треньора, като казал: "Тате пуши, ама мама повече". После глобили Аспарухов за това провинение. Той успял да откаже цигарите. Алкохол почти не пиел. Харесвал само кампари.
Сериозен интерес към българския талант е имало от европейските грандове "Милан",  "Интер" и "Бенфика". Аспарухов казвал: "В голям отбор се играе много лесно". Но никога не го обсъждал и не е стояло като вариант пред него да заиграе зад граница. Знаел, че ако замине нелегално, ще разкатаят фамилията на всичките му близки тук. Когато "Милан" му предлагат рекордна за времето си сума, за да заиграе при тях, той е категоричен: "Аз съм българин и моето място е в родината ми!".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама