Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2053109 www.bgdnes.bg

Тезджан изчезна

Европейската шампионка на 60 метра в зала Тезджан Наимова е неоткриваема от началото на месеца, когато е разбрала за положителната си допинг проба. Това споделиха близки до леката атлетика.
Пловдивчанката е трябвало да участва на турнира в Каляри на 2 юни. В последния момент тя отпада от стартовия списък. Нейното място заема Ивет Лалова, която завърши трета. Опитите на различни хора от атлетиката да открият Тезджан и треньора й Стойко Цонев, за да разберат защо не е участвала остават безуспешни. Нито един от тях не вдига телефона си.
Във вторник Наимова трябваше да бяга в Москва. Рано сутринта отпада от списъците с участниците. Няколко часа по-късно става ясно, че е хваната с допинг за втори път в кариерата си. Правата й бяха временно спрени от Българската федерация до изясняване на случая.
„Тя има право да поиска изслушване - сподели той. - Ако не поиска такова, означава признаване на вина и автоматично преминаване към налагане на санкция. Надявам се тя да представи сериозни аргументи как това вещество е попаднало в нейния организъм."
Наимова е дала положителна допинг проба за вещество, което обикновено се ползва в културизма. В пробата на спринтьорката е открито наличие на дростанолон, а това е съставката на мастерон. Той е на тестостеронова основа и е стероид с мощни анаболни и антиестрогенни свойства. Те способстват за увеличаване на мускулната маса и силата. Доказаната употреба на стероидите води до 2-годишно спиране на състезателни права. В случая на Наимова може да доведе до доживотно наказание, тъй като тя вече има санкция за манипулиране на допинг проба.
„Съществува теоретична вероятност да не бъде наказана доживот, а за много на брой години - обясни Карамаринов. - Не искам обаче да насочвам нагласите към едно или друго наказание.“

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама