Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2057999 www.bgdnes.bg

Деветте живота на ЦСКА

ЦСКА живее деветият си живот! Този отбор е научен да оцелява в най-различни ситунации.
Актуалното преименуване на ЦСКА (София) в ЦСКА 1923 далеч не е първото в историята на отбора. През 1948 г. отборът се казва "Септември при ЦДВ" след сливане на "Септември", Централен дом на войската" - ЦДВ и "Чавдар". Целта е последните  да се завърнат в елита без да се налага да участва в тогавашната "Б" група. "Септември при ЦДВ" печели титлата още през първия си сезон. На финала в първия мач губи от "Левски" с 1:2, но във втората среща надделява с 3:1.
Година по-късно "Септември" се отделя като самостоятелен клуб. Следва нова метаморфоза. Държавна намеса по съветски модел налага обединението на ЦДВ с "Черно море", "Сливен", "Ботев"(Пд) под сборен отбор с името "Народна войска" през 1950 г. Той завършва на второ място след "Динамо".
В следващият сезон, отборът вече се казва ЦДНВ - Централен дом на народната войска. Останалите тимове от обединението започват да играят в долни дивизии. Следват две поредни шампионски титли, докато не идва поредното "прераждане". Този път под името "Отбор на софийския гарнизон", което носят едва една година.
От 1954 г. до 1962 г. отборът се нарича "Централен дом на народната армия" или познат повече като ЦДНА. Това според мнозина е най-силният период на "армейците". Спечелени са 9 поредни шампионски титли.
През 1962г. следва поредното обединение в червената история. ЦДНА бива обединен с ДСО "Червено знаме". От тогава за първи път ЦСКА получава сегашното си име, но с добавката "Червено знаме". Новороденият ЦСКА "Червено знаме" изживява трудни шест години. В тях печели едва една титла и записва срамното 11 място. В този период "армейците" записват една от златните страници от своята история, но в Европейските клубни турнири. Отборът достига полуфинал за Купата на европейските шампиони. Този турнир е предшественик на Шампионска лига. "Червените" се сблъскват с италианския колос "Интер"(Милано) за място на финала. След размяна на победи с по 1:0 се стига до преиграване."Армейците" се съгласяват третата среща да бъде играна в италианския град Болония. Причината е, че италианската комунистическа партия е със силно влиание в този град. В крайна сметка едва половината от 50 000 зрители на стадиона подкрепят "Нерадзурите".


Следва нова колаборация. През 1968 г. ЦСКА "Червено знаме" се обединява със ДСО "Септември" и формира ЦСКА"Септемврийско знаме". Това название се задържа цели 13 години до прочутият мач с "Левски" през 1985. Тогава след масов бой между футболистите на "ЦСКА" Септемврийско знаме и "Левски-Спартак", двата отбора са прекръстени съответно на "Средец" и "Витоша". След две години пред името се добавя абревиатурата ЦФКА. С това название "армейците" остават до 1990, когато те връщат старата абревиатура ЦСКА и го отпразнуват с титла. Това е и най-дълго използваното име на отбора. Очаква се след влизането на Гриша Ганчев в клуба името да се смени на ЦСКА 1923. Тази година идва от основаването на стария царски офицерски клуб АС-23. Много от феновете на "червените" припознават този клуб като предшественик на своя любим отбор. Дори бившият изпълнителен директор на ЦСКА Емил Данчев кръсти своята мениджърска агенция "ЦСКА-АС-23" в чест на славния офицерски тим отпреди Втората световна война.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама