Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2062960 www.bgdnes.bg

Тайните на Надал

Преди по-малко от седмица Рафаел Надал затвърди статута си на крал на клея и легенда в тениса. Испанецът спечели за рекордния осми път "Ролан Гарос" и влезе в историята на мъжкия тенис като първия играч с осем титли от един турнир от Големия шлем.  
Надал се появи в професионалния спорт малко преди да навърши 16 години. Още тогава тенисисти и специалисти бяха изумени, че някой, който е толкова млад, може да изглежда толкова силен. В следващите години дори Джон Макенроу и Борис Бекер използваха термини като "чудовище" и "животно", описвайки го. Това не бяха думи, целящи унижение и подигравка, а израз на възхищение.
И в момента, дори след седемте месеца извън корта заради травма, Надал продължава да е синоним на сила и мощ. Основна заслуга за това има неговият екип. Четирима души стоят зад големите успехи на Рафа. И ако за чичо му Тони Надал знаят всички, то малко хора са чували за Анхел Руис Которо, Жоан Форкадес и Рафаел Маймо. Те винаги са предпочитали анонимността. И подобно на останалите екипи, свързани с водещи спортисти, те пазят в тайна тренировъчните методи.
Испанецът е надарен с невероятна сила. Генетически погледнато, това не е изненада. Един от неговите чичовци е Мигел Анхел Надал, известен още като Звяра от "Барселона". Бившият футболист беше част от дрийм тийма на "каталунците" начело с Йохан Кройф. Репутацията му се градеше на невероятните физически данни, с които разполагаше.
Подобно на чичо си, Рафаел е осъзнал стойността на тренировките и добрата подготовка. Д-р Которо е лекар, работещ и живеещ в Барселона. От дълго време той се радва на доверието на семейство Надал. Медикът описва Надал като "много специален атлет, смесица от експлозивността на спринтьор на 200 метра с издръжливостта на маратонец".
Хуан Форкадес е учител по физическо от Манакор, родния град на шампиона. Преди 12 години Тони Надал го помолил да състави тренировъчна програма за неговия племенник. И до днес Форкадес продължава да наблюдава заниманията, които вече световноизвестният тенисист извършва по време на почивката между двата сезона. Базовият лагер е в къщата на Надал в Манакор. Там Форкадес ръководи подготовката на Рафаел във фитнес салон, включващ едни от най-съвременните уреди.
"Работим върху различен тип движения със смени на скоростта и посоката - обяснява учителят. - Подобряваме скоростта на движение, така че Рафа бързо и лесно да променя посоката. Използваме и bosu (надуваема тренировъчна топка, която е плоска от едната страна) да работим върху координацията, работата с краката, движението и баланса."
Когато Надал се прибере у дома в почивките между някой от турнирите, той отново е на корта. Следват кратки упражнения, включващи спринт и повтарящи се тренировки с ракета в ръка.
"В повечето случаи тренираме по-агресивен тенис, за да подобрим движението с краката, координацията и експлозивната сила - споделя Фернандес. - Целта е да не се изморява по време на мачовете."
Маймо е част от постоянния екип заедно с чичо Тони. Той е физиотерапевтът до Надал.
"Рафа работи върху ставите рано сутрин, когато се събуди - обяснява той. - После прави упражнения за разтягане. След това идва ред на хидротерапия, където се подлага на топла баня, следвана от ледена баня."
Не по-малко важна е и диетата. Основната част от менюто на Надал е поемането на въглехидрати под формата на паста (спагети) заедно с пресни зеленчуци. Рафаел е известен като любител на рибата, която е основен източник на протеини. Разрешени са му изкушения като шоколади, солени бисквити и специалния сладкиш на баба му. Никога не пие чай или кафе. Не му е позволено да яде месо в деня преди мача. Бананите най-често присъстват на трапезата му. Не вярва в хранителните добавки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама