Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2111535 www.bgdnes.bg

Босът на "Нефтохимик": Няма да даваме лиценза на ЦСКА!

Темата, че "Нефтохимик" ще си продаде лиценза на ЦСКА, за да могат "армейците" да играят в "А" група, е сред най-актуалните през последните дни. "България Днес" потърси за коментар президента на бургарския тим Валентин Каравълчев, който подробно обясни ситуацията. Той говори за бъдещето на отбора, целите в първенството и налагането на кадри от школата вместо чужденци.

- Г-н Каравълчев, ще продадете ли лиценза на "Нефтохимик" на ЦСКА, за да се слеете в един клуб?
- На този етап не стои на дневен ред това да продаваме лиценза на когото и да е. Категорично няма възможност ЦСКА да играе с лиценза на нашия отбор.
- Тоест "Нефтохимик" ще играе в "А" група през новия сезон?
- Да. В момента приключваме разговорите относно привличане на една компания, която е съгласна да споделя разходите по издръжката на клуба. Това ни дава спокойствие за новия сезон. Но важно е да се уточни, че преговорите още не са приключили.
- Водили сте разговори с Българския футболен съюз за сливането на клуба с ЦСКА?
- Не, не сме говорили с тях. Имаше единствено запитване от "Титан", но нищо конкретно. Освен това ние също си имаме някакво виждане по въпроса. Не е важното някой да пита и да се интересува. Важното е да има отговори от отсрещната страна.
- Сигурно осъзнавате, но ще зарадвате феновете си с решението да участвате в "А" група.
- Цял Бургас се надява да играем в първенството, защото това е добре за града.
- Появиха се информации за финансови проблеми във вашия клуб. Каква реално е ситуацията?
- Хората в администрацията ме познават от доста време и мисля, че си имаме доверие с тях. Всеки от футболистите сам за себе си решава как да действа. Като цяло ще успеем да сглобим едно ядро от хора, които са лоялни към отбора.
- Да очакваме ли възраждане на бургаския футбол?
- Надявам се, че голямо дерби с "Черноморец" ще се случи още в третия кръг. Самият факт, че класирахме отбора в "А" група, говори само по себе си за възраждането на бургаския футбол. Още повече че издържаме и детско-юношеската школа.
- Част от родните отбори предпочитат да дават пари за чуждестранни футболисти със съмнителни качества, вместо да залагат на родни таланти. "Нефтохимик" ще бъде ли изключението от този начин на работа?
- Това е отдавнашен наш стремеж да налагаме свои момчета. Правихме го още като бяхме във "В" група, а след това и в "Б" група. Целта ни е да налагаме деца, които са започнали от нашата школа. Защото не всичко е пари. Когато стане въпрос за името на клуба, играчите трябва да дават всичко от себе си.
- Какво ви е мнението за решението на Гриша Ганчев да купи ЦСКА, което впоследствие се провали?
- Не знам защо му беше това. Просто нямам обяснение, но той е умен и богат човек. Не мога да му бъда критик по абсолютно никакъв начин. Всеки решава сам за себе си и сам избира своя път.
- Ще загуби ли българският футбол, ако ЦСКА играе в долните дивизии?
- Естествено! И ако някой твърди, че не е така, той просто е глупак. Но възможността да се стигне до варианта "Глазгоу Рейнджърс" (шотландският гранд беше пратен в четвърта дивизия заради финансови задължения Ц бел. ред.) е най-чистият и най-солидният за ЦСКА. Не съм запознат в детайли със ситуацията вътре в ЦСКА, но ако дълговете са огромни и това е начинът да се изчисти отбора, трябва да се направи. Другото решение чрез лиценз или намиране по някакъв начин на пари обрича тимът отново рано или късно да стигне до същото положение. Защото се получава ефектът на пирамидата.
- Какво мислите за вариантите футболен отбор да играе мачовете си в чужд град?
- Винаги ще има такива случаи. Ние също може да не играем в Бургас. Заявили сме стадиони в Поморие и Несебър. Смешно е, но ситуацията с липса на база е такава. Разчитаме на усилията на кмета на Бургас Димитър Николов да ни помогне да играем на стадион "Лазур", но в крайна сметка това е частен стадион. Но по-добре е да играем в Поморие и парите, които бихме плащали за наем на "Лазур", да ги инвестираме в отбора.
- Общината в Бургас помага ли на "Нефтохимик"?
- Може да се каже, но недостатъчно. Ангажира се емоциално и като местен патриотизъм да има два отбора от Бургас, но финансовото подпомагане е много малка подкрепа на фона на разходите, които имаме.
- Какви са целите на отбора за новия сезон - евротурнири или борба за оцеляване?
- Евротурнирите мисля, че звучат прекомерно. Сега се сглобява нов отбор с опитни треньори. Идеята е да задържим отбора в "А" група. С течение на времето, налагайки наши кадри от школата и с привличането на някой опитен футболист, да направим тим като в миналото. Като онзи "Нефтохимик", който, където хванеше отбор, и го ступваше.


Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама