Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2111978 www.bgdnes.bg

Големият приятел на Гунди - Фифи Перото: Беренде се преименува на Георги Аспарухово!


"Хората в Беренде нямат търпение селото им да се преименува на Георги Аспарухово", разказа пред "България Днес" големият приятел на Гунди Стефан Павлов - Фифи Перото.
Вчера се навършиха 42 години от трагичната смърт на легендарния футболист на "Левски". На 30 юни 1971 година Георги Аспарухов и Никола Котков загиват в страшна автомобилна катастрофа край прохода Витиня.


Един от най-близките съотборници на Гунди е Стефан Павлов, който е инициатор на идеята Беренде да бъде кръстено на името на синята легенда. Това село е родното място на Аспарух Рангелов, бащата на Гунди.
"Всички документи са събрани и остава да се вземе решение на сесия на общинския съвет за преименуването", обясни Павлов.
Беренде се намира в община Драгоман, близо до границата със Сърбия. Постоянното население на селото е около 50 души, но през лятото ходят много софиянци, които имат вили там.
"Някои от местните си спомнят бащата на Гунди и знаят колко свестен мъж е бил - казва Фифи Перото. - А самият Георги беше човек с главна буква. Такива вече не срещат често. И до днес, когато се сетя за него, се просълзявам. Бяхме заедно на игрището, а когато имахме почивен ден, обичахме да ходим за риба. Аз бях много силен в ловенето на пъстърва, а той обичаше да си хапва. Няма да забравя как веднъж на лагер на националния отбор в Белмекен измъкнах 14 големи риби с голи ръце. После имаше истинско угощение за всички. Георги заслужава името му да се помни винаги, защото беше пример за всички."
Покрай панихидата наяве излезе още един малко известен факт за Аспарухов. Гунди е имал още една катастрофа преди фаталния сблъсък на Витиня. Тя става в близост до "Герена". Тогава нападателят още карал първата си кола Ц "Фолксваген", тип ДкостенуркаУ.
След тренировка легендарната деветка си тръгнал, а до него се возел лекарят на "сините". Докторът го помолил да му услужи със запалката от колата, за да си запали цигара. Гунди се разсеял за секунди и се ударил в една топола. За радост се отървал невредим, но автомобилът му бил смазан до неузнаваемост. След ремонта нападателят го продава на футболиста на ЦСКА Стойчо Пешев. Малко по-късно самият той си купува "Алфа Ромео"-то, с което намира смъртта си.

"Син" фен: Вземи ме с вас!

Погребението на Гунди и Котков и до днес е най-многобройното в България. На поклонението присъстват повече от 200 000 души. Хората запълват улиците от стадион "Георги Аспарухов" до Централните софийски гробища. Мъката е обзела всички. На погребението е един от най-големите"левскари" - Любен Ангеловски, който разказва за него в книгата си "Левски" - моя любов, мое страдание".


"Някъде по средата на пътя се случи нещо поразяващо - пише той. - Незнайно как, отляво на нас се чу зловещ глас: "Гунди, на кого ни оставяш? Вземи ме с вас!" И в същия момент едро човешко тяло тупна пред колата с ковчезите. В миг спирачките изскърцаха. Няколко души притичахме отпред и видяхме, че гумите бяха опрели до тялото на млад мъж. Той, вероятно изпаднал в умопомрачение от мъка, искаше да се самоубие, за да се срещнат тримата там горе!"

 

Кокала почете Котков
 

Старши треньорът на "Локомотив" (Сф) Емил Велев присъства пред паметника на Никола Котков, за да отдаде почит на загиналия заедно с Гунди през 1971 година голям български футболист.
"На този ден винаги е тъжно, тъй като се сещаме за такава легенда като Никола Котков - сподели Кокала. - Аз смътно си го спомням, но много добре познавам неговото семейство. Познаваме се доста отдавна и винаги си спомняме какъв човек и какъв спортист е бил той. Защо сега не се раждат такива футболисти? Нямам представа. Може би това е промяна на поколенията. Знаете тогава какъв е бил животът. Спомням си този ден, когато се случи това нещо. Бил съм на осем години. Тогава баща ми каза, че са загинали двама велики футболисти."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама