Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2117391 www.bgdnes.bg

Домовчийски: Дано "Левски" е шампион!

Добромир ДОБРЕВ


Кой е той
Валери Домовчийски подписа в понеделник 2-годишен договор с "Ботев" (Пд). Нападателят игра през последните 4 години в Германия, където носеше екипите на "Херта" и "Дуисбург". Домо записа над 100 мача в Първа и Втора бундеслига.
Роденият в град Раковски футболист има 13 двубоя и 2 гола за националния ни отбор. У нас той започва кариерата си в пловдивската "Марица". Играе 4 сезона в "Левски", като става два пъти шампион на България, два пъти носител на Купата на страната и един път на Суперкупата. За "сините" бележи общо 42 гола.
Най-големия си успех постига през 2006 година, когато воденият от Станимир Стоилов тим влиза в груповата фаза на Шампионската лига. Днес Домовчийски отново се събира с Мъри. Пред "България Днес" 26-годишният играч сподели очакванията си за новия сезон.


- Валери, вече сте играч на "Ботев", честито! Как се стигна до този трансфер?
- От "Ботев" (Пд) проявиха интерес към мен и сами ме потърсиха. Разговаряхме няколко пъти. Бързо се развиха нещата и не се колебах дълго да подпиша. Аз съм роден в този край, в град Раковски, и знам много добре какво означава този клуб. Винаги е имал многобройни фенове.
- Имате ли лични сантименти към треньора на тима Станимир Стоилов, с когото постигнахте успехи в "Левски"?
- Да, той също повлия за решението ми да се завърна в България. Но по-важното за мен е, че "Ботев" има сериозни амбиции този сезон. Клубът е име в българския футбол и със сигурност го чака добро бъдеще.  
- Ще бъдете ли картотекиран в отбора за Лига Европа?
- Това, че разрешиха на "Ботев" да вземе квотата на ЦСКА за Европа, е страхотно. Надявам се колкото се може по-бързо да взема картотека. Със сигурност няма как да взема участие сега в четвъртък срещу "Астана" в Казахстан. Ако не за този кръг, то за следващия вярвам, че ще бъда на линия.
- Познавате ли се с някого от футболистите в новия ви клуб?
- Познавам Асен Караславов, Веско Минев и Коце Дяков. Те ме увериха, че атмосферата в съблекалнята е чудесна, че в клуба се работи на много високо ниво.
- Кой сблъсък ще бъде по-специален за вас - пловдивското дерби срещу "Локомотив" или мачът срещу бившия ви отбор "Левски"?
- И двата мача със сигурност ще бъдат доста емоционални за мен. Чакам ги с нетърпение. Пловдивското дерби съм го гледал само по телевизията. Ако взема участие в него, ще бъде голяма тръпка.
- Трябва ли ЦСКА да бъде пратен в аматьорските групи?
- Не мога да кажа откъде трябва да започне ЦСКА, не съм запознат в детайли със случващото се там. При всички положения, ако този отбор не е в "А" група, футболът в България ще загуби. ЦСКА и "Левски" са имена, които не трябва да се унищожават.
- "Сините" ще честват 100-годишен юбилей. Смятате ли, че могат да ги побутнат към титлата?
- Задавате ми малко провокативен въпрос. Не смятам, че някой ще бута "Левски" със странични фактори. Аз лично им желая успех. Дано да станат шампиони, но по нормален и честен начин.
- Имаше ли вариант да се върнете на "Герена"?
- На този етап не. Никой от "Левски" не ме е търсил. "Ботев" (Пд) е единственият български отбор, който ми се обади.
- Не е ли крачка назад връщането ви в "А" група?
- На 26 години съм и един ден мога отново да заиграя в чужбина. Всичко си зависи от мен самия. Ако показвам добри игри, защо не? И други футболисти се върнаха рано в България, но не смятам, че това е провал.
- Как оценявате престоя си в Бундеслигата?
- За 4 години имах и хубави, и лоши моменти. Мога да кажа, че се научих на ред и на дисциплина. Вероятно съм се променил и като човек, но това другите ще кажат. Не съжалявам за нищо в кариерата си до момента.
- Сега Любо Пенев ще ви наблюдава по-отблизо?
- За мен най-важното е първо да играя силно за "Ботев" (Пд). А със сигурност си има хора, които ще ме гледат. Желая успех на националния отбор независимо дали аз съм част от него или не. Едва ли има футболист, който да не мечтае да играе на световно първенство.
- Ще обещаете ли нещо на феновете на "Ботев"?
- Мога да ги уверя, че ще дам всичко от себе си във всеки един двубой. Дано помогна отборът да върви нагоре.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама