Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2147205 www.bgdnes.bg

Треньорът на "Слован" Самуел Словак: "Лудогорец" има силен отбор

Първенецът на България "Лудогорец" ще гостува в сряда на "Слован" в първия мач от квалификациите за Шампионската лига. Реваншът е седмица по-късно. Треньорът на "Слован" (Братислава) Самуел Словак е само на 37 години. Той застана начело на тима през 2012-а и го изведе до дубъл. Специалистът, който има 20 мача с националната фланелка на Словакия, ще дебютира в Шампионската лига като наставник. В своята кариера като атакуващ полузащитник и крило е преминал през испанското и германското първенство. Играл е за "Тенерифе" и "Нюрнберг". Има 150 мача с екипа на "Слован". Със съдействието на маркетинг мениджъра на клуба Томас Чо Словак даде специално интервю за читателите на "България Днес".

Огнян ГЕОРГИЕВ
- Г-н Словак, как оценявате жребия за Шампионската лига, който прати вашия тим срещу "Лудогорец"?
- Знаехме, че "Лудогорец е един от най-силните отбори от групата на непоставените тимове. Няма какво да направим, освен да приемем жребия и да се подготвим по възможно най-добрия начин за мачовете.
- Реваншът е в България. Това ще бъде ли предимство за "Лудогорец"?
- Зависи от няколко фактора. Може да бъде, но може и да не е.
- Какво знаете за стила на "Лудогорец"?
- Те станаха два пъти шампиони на България и това няма как да е случайно. Имат добри индивидуални играчи, но освен това са изградили и силен тим.
- Как ще опишете начина, по който играе "Слован"?
- Опитваме се да практикуваме футбол, който не само да е успешен, но и да бъде атрактивен за нашите фенове.
- Вие сте един от най-младите треньори в Шампионската лига. Усещате ли напрежение преди първото изпитание?
- Не мисля за подобни неща. Възрастта не е важна. Работя здраво, за да имаме успех в най-престижния турнир и да стигнем колкото се може по-напред.
- От доста време сте в "Слован", сега като треньор, преди като футболист. Как оценявате сегашния състав в сравнение с предишни години?
- Трудно е да се направи сравнение. "Слован" спечели няколко трофея през последните години. Всеки един успешен състав имаше няколко запомнящи се футболисти. Сегашният отбор не прави изключение. През последните три сезона тимът ни на два пъти направи дубъл, а освен това се класира за груповата фаза на Лига Европа, което значи, че притежава качества.
- Какви са целите на "Слован" през настоящия сезон?
- Ще се опитаме да спечелим и двете домашни състезания (първенството и купата - б.а.). Искаме да играем колкото се може по-дълго в двата европейски турнира.
- Словашката "Коргон Лига" е с 12 тима. Българската "А" група също ще бъде с толкова отбори от следващия сезон. Този формат по-успешен ли е в сравнение с първенство от 16 или 20 тима?
- Мога да говоря само от моя опит в словашката лига. Първенство с по-малко отбори е по-балансирано, а разликата между клубовете е много по-несъществена. Битката в средата на класирането е доста оспорвана. Мачовете са по-трудни за водещите тимове. Освен това очаквайте да спадне и броят на отбелязаните голове.
- Играли сте в испанското първенство. Имали ли сте мачове срещу Христо Стоичков и Любослав Пенев?
- Никога не съм играл срещу Стоичков, но помня много добре Пенев. Той беше много добър футболист, един от най-добрите в Испания по това време. Играеше много силно с гръб срещу вратата.
- Разделянето на Чехословакия през 1993 г. създаде две нови държави. Ако нямаше разцепване, щяхте ли да имате по-силни и успешни национални и клубни тимове?
- Не съм сигурен за националния отбор. Чехите постигнаха фантастични резултати, а ние се класирахме за световно първенство. Разделянето на първенствата не беше добре за клубовете. Щеше да е много по-хубаво, ако чешките и словашките тимове играеха заедно.
- В момента "Слован" играе на стадион с едва 13 000 зрители. Какво се случва с конструкцията на новия стадион на клуба?
- Тази седмица започна разрушаването на стария стадион. Очакваме новият да бъде построен в рамките на две години. Нямам търпение това да стане, защото ще бъде огромен плюс за клуба.

200 фенове идват в Разград

Около 200 фенове на "Слован" ще подкрепят своя тим в реванша срещу "Лудогорец" през следващата седмица.
"Ще има запалянковци, които ще пътуват заедно с отбора, а освен това ще има и други, които ще дойдат с автобус - съобщи маркетинг мениджърът на словашкия шампион Томас Чо. - Все още е рано да се каже точната бройка, но смятам, че ще има около 200 привърженици."
"Слован" ще пристигне в България ден преди реванша.



Стъпиха накриво

"Слован" стъпи накриво в първия официален мач за сезона. Тимът от "Братислава" завърши наравно като домакин на "Дунайска стреда" 1:1. Шампионът на Словакия трябваше да наваксва в резултата. Попадението за "Слован" вкара новото попълнение Павел Форщ с глава след статично положение. Домакините доминираха тотално в срещата, но пропуснаха доста положения. На стадион "Пасиенски" имаше едва 3014 зрители.
"Играхме добре, имахме шансове, но за нещастие не успяхме да вкараме - коментира след срещата треньорът на "Слован" Самуел Словак. - Не успяхме да поведем, въпреки че натискахме през първото полувреме. Съжалявам за загубата на точките, но този резултат трябва да бъде забравен. В сряда ни чака труден мач, за който трябва да се подготвим."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама