Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2152182 www.bgdnes.bg

"Ботев" с отрицателна статистика срещу отбори от Балканския полуостров

Босненският "Жрински" (Мостар) е първият балкански съперник на "Ботев" (Пловдив) в тазгодишното издание на турнира Лига Европа. "Канарчетата" имат далечна история в двубои срещу други балкански отбори.

Първият чуждестранен съперник на пловдивчани е румънският "Стяуа" в далечната 1962 година. Двата отбора се изправят един срещу друг в не съществуващия вече турнир - Купа на носителите на национални купи (КНК). Срещата в Пловдив завършва с резултат 5:1 в полза на "Ботев". Тогава легендата Георги Аспаррухов - Гунди играе в "Ботев" по време на военната си служба. Именно той бележи 3 гола и подава 2 асистенции. В реванша "жълто-черните" водени тогава от Георги Генов губят с 2:3 след нови две попадения на Гунди, но продължават напред. Минават през "Шамрок Роувърс" и в крайна сметка отпадат от носителя на "Купата на краля" за сезон 1961-62 "Атлетико" (Мадрид) на ниво 1/4-финал.

Последният мач на "Ботев" срещу друг отбор от Балканския полуостров датира от преди 20 години. През есента на 1993 година "канарчетата", водени от Павел Панов се изправят срещу гръцкия "Олимпиакос" в турнира за купата на УЕФА. Първата среща се играе пред 30 000 зрители на стадион "9 септември" в Пловдив, а гърците печелят с 2:3. За съжаление на българите реваншът завършва с още по-тежка загуба - 1:5.

"Ботев" е играл общо 12 мача срещу отбори от Балканския полуостров в европейските клубни турнири. От тях балансът на тима е 2 победи, 3 равенства и 7 загуби.
Пловдивчани са вкарали едва 20 гола в мрежите на съперниците си от полуострова, докато в същото време са инкасирали 30. Победените от "Ботев" балкански отбори в Европа, са два - "Стяуа" и "Рапид" (Букурещ), като последната победа датира от далечната 1967 година именно срещу "Рапид". След това Ботев е играл срещу "Хайдук" (Сплит), "Цървена звезда", "Фенербахче" и "Олимпиакос".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама