Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2287575 www.bgdnes.bg

Стилиян се сбогува със сълзи

Големият футболист и човек Стилиян Петров официално сложи край на кариерата си с изключително емоционален бенефис. Двубоят между "Селтик" и сборен отбор от приятели на Стенли се игра на "Селтик Парк" в Глазгоу пред около 60 хиляди души. Всички приходи от срещата ще бъдат дарени на деца, борещи се с левкемията - коварната болест, от която се лекува и Петров. Стилиян излезе на терена заедно с двамата си синове - Стилиян-младши и Кристиян. Феновете от трибуните пък го посрещнаха с легендарния хит You'll never walk alone (в превод - "Ти никога няма да вървиш сам"). Паулина, съпругата на играча, не скри сълзите си в този вълнуващ за всички момент.
В стартовия състав като съотборници на Стенли започнаха още българите Димитър Бербатов, Мартин Петров и Мариян Христов. Звездата на "Фулъм" откри резултата още след 40 секунди игра след пас на Карлос Куейяр. В 8-ата минута бившият шведски национал Хенрих Ларсон вкара с красив прехвърлящ удар, но голът бе отменен за засада. Само 2 минути по-късно той все пак изравни от дузпа.


В 16-ата Мартин Петров изведе отбора на Стилиян отново напред в резултата, като асистенцията бе на помощник-треньора в "Левски" Мариян Христов. В 19-ата минута мачът бе прекъснат, за да се спази традицията и целият стадион да започне да аплодира Стилиян. Петров не можа да скрие емоциите си и се разплака, усещайки любовта на толкова много хора към него. В 32-рата минута Стилиян бе заменен, а малко по-късно Бербатов отново се разписа за 3:1. Митко засече остро центриране отляво.
За началото на втората част в игра се появи и Радостин Кишишев. В 58-ата минута Бербо оформи хеттрика си в мача след фамозен гол. Той премина през няколко защитници на "Селтик", бе спънат в наказателното поле, но от паднало положение успя да направи голов удар. След малко повече от час игра Мартин и Бербо бяха заменени, но на терена се появи още един българин - Христо Йовов. В 65-ата минута Джон Бишъп изпусна дузпа. Малко по-късно Пиер ван Хойдонк и Браун намалиха до 3:4. 5 минути преди края Стенли влезе в игра и за тима на "Селтик", а Ники Бърн оформи крайното 5:3. След края на мача Стилиян поздрави феновете на "Селтик Парк", на терена слязоха децата и съпругата му, а сълзите на Петров отново текнаха.

 

Йовов: Бях сигурен,
че ще се оправи


Един от най-близките приятели на Стилиян Петров - Христо Йовов, е бил сигурен, че халфът ще пребори левкемията.
"Бях сигурен, че Стилиян ще се справи - заяви той. - Добрите хора се справят с трудностите."
Бижутера взе участие в бенефиса на Петров на "Селтик Парк".
"Ние сме длъжни като приятели на Стилиян да се отзовем - каза Йовов. - Надявам се да почувства нашата подкрепа. Със сигурност левкемията го промени, но към положително. Просто е по-внимателен и по-спокоен. Когато разбрахме за болестта му, веднага заминахме за Англия. Беше трудно за нас. Но аз бях сигурен, че той ще се справи."


Стан: Мислех да се върна


Стилиян Петров сподели, че е обмислял да се върне на терена, след като е разбрал, че е в ремисия.
"Мислех за това, но жена ми ми каза: "Ти беше малко бавен в последните години. Представи си колко ще е трудно, ако се върнеш" - сподели бившият капитан на националния ни отбор. - Така сложих една точка. Имах много добра кариера и трябва да оставя нещата по този начин."
Той добави, че се е оттеглил от работата си като треньор в "Астън Вила", тъй като не се е чувствали готов.
"Вила" ми даде възможност да започна като помощник, но това бе твърде скоро за мен както физически, така и психически - обясни той. - Да съм постоянно зает и да не виждам семейството си, не беше честно след това, което преживяхме през последните няколко години. Ще взема една година почивка и ще прекарам известно време със семейството си."
Стилиян разкри, че в момента е на поддържаща терапия. Той приема таблетки, а на всеки три месеца ще се подлага на лека химиотерапия и инжекция. Така ще бъде три години. След това първоначално ще ходи на изследвания на всеки шест месеца, а по-късно веднъж в годината.


 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама