Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2287591 www.bgdnes.bg

4 млн. евро за националите при класиране в Бразилия

Невиждана за родните стандарти премия могат да си разделят националите по футбол, ако успеят да се класират за световното първенство в Бразилия догодина. До момента нашите са втори в квалификационна група "B" и имат реален шанс да играят на бараж. За целта ни трябват три победи срещу Малта, Армения и Чехия.
БФС вече е обещал на играчите бонус от 4 милиона евро при изпълнение на целите. По-голямата част от парите ще дойдат от Световната футболна федерация. Тази година ФИФА ще раздаде рекордни премии за страните, сдобили се с виза за мондиала. Грубите сметки показват, че при група от 25 футболисти те ще си разделят по около 300 хиляди лева на калпак. Отделно финансови инжекции са предвидени и за целия треньорски щаб начело с Любослав Пенев.
Загубата с 0:1 от Италия в петък обаче може да се окаже пагубна за българите, дори и да устискаме второто място в групата. Според регламента отборът с най-ниски точкови показатели от вторите директно отпада и няма да играе дори бараж. Към момента положението за българския отбор не е никак розово. С актив от 7 точки ние сме на предпоследно място сред вторите тимове. С по-лоши показатели са единствено Норвегия (5 точки), но те имат и мач по-малко.
При формирането на това класиране се анулират резултатите с последния отбор в групата, който е считан за аутсайдер. Така мачовете ни срещу Малта реално не ни носят точки при определянето на осемте участника на баражи. Преглед на ситуацията в другите групи показва, че ако не победим и Армения, и Чехия, шансовете да сме отборът с най-лоши показатели сред вторите е огромен.
Междувременно младата надежда Тодор Неделев е единственият, който бе под въпрос за предстоящото гостуване на Малта утре. Халфът на "Ботев" (Пд) имаше болки в лявото коляно, след като получи тежък удар от Емануеле Джакерини в края на мача с Италия. Крилото все пак ще излезе на обезболяващи инжекции. В титулярния състав със сигурност се завръща и футболистът на ЦСКА (Москва) Георги Миланов, който пропусна двубоя в Палермо заради наказание.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама