Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2289553 www.bgdnes.bg

Наско Узунов: Мина времето на купените съдии

Продължава мистерията около странната смяна на съдийската бригада за световната квалификация между Малта и България. ФИФА отмени в последния момент наряда на словенеца Матей Юг, който по предварителен план трябваше да ръководи сблъсъка на родните трикольори. На негово място по спешност бе призован румънецът Александру Дан Тудор. Двубоят е днес от 21 часа на стадион "Та Кали" в Ла Валета.
БФС бяха уведомени за рокадата с писмо в дните преди мача. В кореспонденцията от ФИФА не са уточнени причините за странната съдийска смяна. Предполагаше се, че най-вероятно словенският арбитър е получил контузия, но "България Днес" разбра, че това не е така. Матей Юг дори ще свири официален мач днес. Той има наряд за двубоя между "Шампион" (Целие) и "Алуминий" (Кидричево) от втора дивизия на Словения. Така остава вариантът някой да е влизал в нерегламентирани преговори със словенеца, което да е довело до отказа му да ръководи квалификацията.
Бившият международен рефер Атанас Узунов също бе озадачен от сменения наряд.
"По принцип и съдията е човек. Може да се е разболял, може да има личен проблем. Има право да сигнализира централата. Ако обаче наистина има назначение в словенския шампионат, това не е редно. Не знам какви са причините. Трябвало е да изпълни наряда си", смята Узунов, който си припомни, че също е имал подобен случай в своята кариера.
"Навремето и аз бях повикан в последния момент за мач от европейските турнири. Трябваше да се явя по заместване и да свиря "Бетис" - "Челси". Тогава ставаше въпрос за болест на първоначалния арбитър", припомни си Узунов пред "България Днес".
"Все пак не вярвам, че реферът може да повлияе на резултата в мача с Малта. Аз очаквам, че няма да имаме никакви проблеми да победим. Едва ли някой съдия би си позволил да рискува кариерата си, и то точно в мач срещу Малта. Всеки гони повишение в ранглистата. Вече минаха тези времена, когато се купуваха съдии на такова ниво", коментира още Узунов.

Словенецът
палач на Италия


Словенският рефер Матей Юг със сигурност не е долюбван в Италия. Причината за това е спорното му съдийство във финала на европейското първенство за младежи това лято. "Скуадра адзура" загуби с 2:4 от Испания, като два от головете за иберийци бяха от дузпи. При втория наказателен удар играчите на Италия обградиха Юг и опитаха саморазправа.
Само преди по-малко от месец словенският арбитър ръководи доста съмнителната приятелска среща между Турция и Гана, завършила 2:2. След първото  полувреме домакините водят с два гола, но през втората част става изненадващ обрат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама