Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5235234 www.bgdnes.bg

Трансферни издънки в "Левски"

"Левски" привлече Франсис Нар от "Баник" (Острава), а трансферът раздели феновете в оценките им за новото попълнение. Причината е, че крилото пристига след есенен полусезон, в който е вкарал само един гол.

Някои от привържениците и специалистите от сега виждат в Нар поредното трансферно разочарование. А тъмнокожите такива в "Левски" не са никак малко в историята на клуба. От общо 46 играчи с тъмен цвят на кожата поне 2/3 не са оправдали хвърлените за тях пари.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Първият цветнокож футболист на "Герена" е египетският халф Магди Толба. Той играе в "Левски" в шампионския сезон 1993/1994. Не впечатлява никого с качествата си, като взима участие в едва шест мача, преди да си тръгне.

По времето на Майкъл Чорни, когато парите се леят из ведро в клуба, акостираха цяла плеяда знайни и незнайни играчи от Африка и Бразилия. Сред тях се отличаваха двамата нигерийски национали Гарба Лавал и Джъстис Кристофър. Първият бе олимпийски шампион и участник на две световни първенства, а другият бе играл на един Мондиал. Двамата се провалиха напълно. Кристофър изигра само 20-ина минути, а през останалото време бе контузен. Лавал започна сравнително добре, но големият му минус беше фанатичната религиозност. Халфът стриктно спазваше Корана и не ядеше по време на мюсюлманските празници. Освен това се оказа, че е доста по-стар от представеното.

Няма как да бъде подминато и едно от най-големите трансферни недоразумения в историята на "Левски" в цялата му история - Ниогу Демба-Нирен. Гамбиецът с шведски паспорт пристигна през лятото на 2003-а, а "сините" се изръсиха 250 000 евро за него. Той се появи на "Герена" с визитката на звезда. В първите тренировки смая феновете с част от отиграванията си. Но... всичко остана дотам. В мачовете така и не успяваше да вкара топката в противниковата врата. Запомни се със серия култови пропуски, преди да си тръгне набързо.

Пак по същото време в "Левски" акостираха нови двама нигерийци - Емануел Баба и Ричард Еромоигбе. Първият почти не помириса терен. Еромоигбе се оказа едно от най-силните попадения за "сините". Той бе част от мечтаната халфова линия на "Дриймтим"-а на Мъри. Имаше обаче сериозни проблеми извън терена. В началото на престоя си той и Баба се замесиха в скандал с хора от СОТ пред заведение в Студентския град. Двамата дори бяха арестувани. След време Ричи катастрофира с мерцедеса си, а дрегерът установи употреба на алкохол.

Със сериозните си издънки извън терена ще се запомни и Юсеф Рабех. Талантливият мароканец често забъркваше проблеми заради буйния си нрав. Първо направи катастрофа с таксиметрова кола в центъра на София и бе осъден условно. После закъсня за подготовката на отбора. Като оправдание обясни, че се е оженил. Няколко дни по-късно в клуба разбраха, че това е опашата лъжа. След това бе арестуван, тъй като се тресна с колата си в Студентски град след употреба на алкохол. Това му донесе нова условна присъда. На финала бе изгонен от лагера на отбора в Каварна. Причината - напи се и започна да вилнее из хотела.
Сред големите трансферни недоразумения е и Майкъл Тевия. Ганаецът се запомни само с това, че се преби на първата си тренировка. Той направи показно излитане на леда и сериозно разсмя присъстващите.

Реклама

Гара Дембеле може и да остана в историята като един от най-добрите нападатели, играли в "Левски", но всички помнят и изцепките му извън терена. Пиеше по цели нощи из клубовете в компанията на мацки. Стигна се и до арестуването му, след като бе хванат да шофира с 1,64 промила алкохол в кръвта си. Освен това се опита да пробута на полицаите фалшива шофьорска книжка. Накрая бе осъден на 8 месеца условно, а "Левски" побърза да го продаде, преди да направи нов гаф.

След това се заредиха цял куп разочарования с тъмен цвят на кожата - Андвеле Слори, Жанвион Юлу-Матондо, Жозе Жуниор, Сюлеймн Диамутен, Агеманг Опоку, Марсиньо, Рамон Лопес, за да се стигне до Кевин Бру. Мечтаният от няколко треньори халф тотално разочарова по време на престоя си и набързо бе изпратен по живо-по здраво.

След него имаше още няколко тъмнокожи футболисти, които се записаха в срамната статистика. Сега феновете се надяват Нар да не намери място в нея.

Изключенията

В "Левски" все пак има и няколко чернокожи футболисти, които винаги ще се помнят с добро от феновете.
Безспорният номер едно е Лусио Вагнер. Бразилецът игра на "Герена" шест години и половина и стана чужденецът с най-много голове за "сините" - 173 мача. Вагнер беше част от големия отбор на "Левски", който игра в групите на Шампионската лига. Освен него сред защитниците добри спомени оставиха Дъстли Мюлдер и Ахмен Белаид.
Няколко халфове също ще се помнят от феновете. Това са Ричард Еромоигбе, Жоазиньо и Сержиньо Грийн.
Няколко са нападателите, които се отличиха - Серж Йофу, Гара Дембеле, Гари Родригес и Базил де Карвальо.

 

Реклама
Реклама
Реклама