Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6225332 www.bgdnes.bg

Флорентин Петре: Мога да направя ЦСКА шампион!

Добромир ДОБРЕВ

Кой е той?
Един от най-добрите чужденци, играли в българския футбол, безспорно е Флорентин Петре. Румънецът вдигна шампионската титла с ЦСКА през 2008 година. За "червените" той записа 58 мача, в които вкара 22 гола. Участва на две европейски първенства с нацоналния отбор на Румъния. Днес 41-годишният Петре прохожда в треньорския занаят. Пред "България Днес" той ексклузивно признава, че мечтае един ден да поеме ЦСКА.

- Петре, здравейте! Къде ви намираме?
- В Румъния. Завърших "А" лиценз и в момента съм треньор в местния отбор ФК "Брашов" във Втора румънска лига. Много съм щастлив, че имам работа и правя това, което ми харесва. В треньорската професия също има емоции, но не е същото като да си футболист. Сега нося повече отговорност, трябва да обединя 25 различни характера в съблекалнята.
- Докъде стигат амбициите ви?
- Както всички треньори, и аз започвам отдолу. Искам първо да се уча и когато един ден отида в голям отбор, да бъда напълно подготвен.
- Родният ви клуб "Динамо" (Букурещ) остана на трето място в първенството и ще играе в Лига Европа. Как се приема това?
- С малко повече късмет "Динамо" можеше да стане шампион. Загуби доста точки след 90-ата минута. Все пак класирането за Лига Европа е добра основа, политиката на клуба е правилна. Догодина може да се атакува Шампионската лига.
- Румъния има нов шампион - "Виторул". Какво ще ни разкажете за този млад клуб?
- Това е отборът на легендата Георге Хаджи, който е собственик и треньор едновременно. Той прави нещата коректно и правилно. Създаде страхотна академия за млади футболисти. В първия отбор играят само местни момчета от школата и е нормално вече да бере плодовете на това. Заслужено са шампиони на Румъния. Играл съм заедно с Хаджи на терена, знам как разсъждава и колко много обича футбола. За мен не е изненада, че клубът му завърши първи.
- В България е точно обратното. Шампионът "Лудогорец" разчита на 18 чуждестранни играчи. Как гледате на това?
- В Румъния все повече отбори започнаха да играят с млади местни футболисти. Това е пътят. Не разбирам защо в България това нещо не се прави. Явно отборите искат бързи резултати, за 1-2 години да станат шампиони, да играят в Шампионска лига и да вземат пари. За България това не е добре, защото няма бъдеще за младите ви играчи. Просто не им се дава шанс. Защо не се направи една голяма академия на Боровец или на Банско например, с няколко терена, да има контрол? Така, както го направи Хаджи. Все повече румънски футболисти отиват да играят по Западна Европа. Вече имаме наши хора в "Рома", "Наполи", "Фиорентина", "Бетис", "Андерлехт", "Брюж".
- Има ли шанс Румъния за класиране на световно първенство?
- Малко тежко ще бъде. Но докато има шанс, трябва да се играе до последно.
- Следите ли българския национален отбор?
- Победихте Холандия. Браво! Много съм щастлив. Вие не осъзнавате, че България в момента има много добри футболисти. Но какво ще дойде след тази генерация, като клубовете ви не играят с достатъчно български момчета? В Румъния задължително трябва да се пускат по двама футболисти под 21 години. Във втора дивизия на мен ми налагат да играя минимум с трима юноши на терена и още двама на резервната скамейка. Това е много добре. Младият може да прави грешки, но играе с желание. Когато натрупа практика, след 1-2 години може да стане и много добър.
- Вашият бивш клуб ЦСКА фалира. Мнозина не приемат сегашния нов отбор с това име. Вие имате ли мнение?
- Не знам какво да ви кажа. Аз гледам мачовете, виждам как феновете ходят на стадиона. ЦСКА е много голям клуб и не мога да си обясня защо се е стигнало дотам. Ако играеш добре, ако имаш резултати и имаш фенове, това е шоу. Не всичко е пари. Парите идват и си отиват. Аз станах шампион с ЦСКА, когато клубът за последно взе титла през 2008 година. Бях много щастлив тогава.


- Гледахте ли последната победа на ЦСКА с 3:0 над "Левски"?
- Да. "Червените" играха много добре. Това дерби е като "Динамо" срещу "Стяуа" при нас. Винаги има голям заряд.
- Защо сънародникът ви Едуард Йорданеску се провали в ЦСКА?
- В България е тежко за един млад треньор чужденец като него. Особено ако не познаваш манталитета на хората. Той е много добър специалист, уверявам ви. Може би трябваше да го изчакат, да му дадат повече шанс - минимум една-две години, за да наложи идеите си. За мен е грешка треньорите да се сменят на 4-5 месеца. Всеки идва със своите виждания, това обърква футболистите, феновете недоволстват.
- Бихте ли се завърнал в ЦСКА като треньор?
- Да! Имам желание, разбира се. Когато дойда там, искам да бъда напълно готов като треньор и да направя отбора шампион директно. Затова нека първо да добия опит и знания тук. Това е моят манталитет. За да стане ЦСКА шампион, трябва ръководство, отбор и фенове да са заедно.
- Голмайстор на българското първенство е Клаудиу Кешеру от "Лудогорец". Познавате ли се?
- Страхотен футболист! Натрупа голям опит във френския футбол, който му помага сега. Той тренира усърдно всеки ден и това ми харесва в него. Има късмет да играе в най-добрия български клуб към сегашния момент. Кешеру върши чудесна работа в "Лудогорец". Всяка година вкарва много голове, играе в Шампионска лига, заплатата му е висока. Той 100% иска един ден да премине в още по-голям клуб.
- Големият ви син Патрик беше спряган за ЦСКА. Какво ще го посъветвате?
- Патрик скоро навърши 20 години. Има много голям талант, но добре знае какво още трябва да направи, за да стане голям футболист. Сега трябва да играе не за пари, а за името си. Вече има голове за отбора на "Динамо". Мисля, че от новия сезон ще започне да играе още по-редовно. Има характер на шампион и това е най-важното.
- А малкия Алекс влече ли го футболът?
- Всеки ден играе с топката. Рита с ляв крак, което се среща при един на 20 футболисти. В това има нещо специално. Дано има малко от Стоичков, малко от Хаджи и малко от мен.

Реклама


Треньорът: Българките са
по-красиви от румънките

Щом имам съпруга от вашата страна, значи българките са по-красиви жени от румънките. Това увери Флорентин Петре. Самият той е женен за моделката Маргарита Пейчинска, която беше корица на "Плейбой". Двамата са семейство от 2013 година и дори имат общ син Алекс.
"От няколко години живеем в Румъния, имаме къща. Маргарита научи добре румънския език и вече има приятели тук", разкрива бившият футболист на ЦСКА. Той е бил гадже и с фолкпевицата Милица, която също се прослави с голи снимки. "С нея не поддържаме никакви взаимоотношения от години", обясни Петре.


Въдица едва не го убива

От оня свят се връща Петре след нещастен инцидент по време на риболов. Той докосва с карбоновата си въдица жици, по които тече ток. Четири часа е в кома и лекарите се борят за живота му.
"Тогава стоях месец и половина в болницата. Веднага щом излязох, отново отидох за риба. Риболовът е като вирус. Като го имаш в теб, то е завинаги. Когато съм на язовира с въдица в ръка, се чувствам много добре. Това е моят начин за релакс. Вече се оглеждам винаги за жици. Ако над мен има ток, директно се прибирам вкъщи", казва пред медията ни Флорентин Петре.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама