Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8534166 www.bgdnes.bg

Мирела Демирева тренира в парка

Високо и слабо момиче върти педалите на велосипеда в парка на Зьотермеер (Нед). Разнообразява с леки кросове и упражнения за общо-физическа подготовка. Опитва се да изстиска максимума от времето извън тесния апартамент.
Минувачите познават винаги усмихнатата българка, която от няколко години живее и тренира в 100-хилядния недерландски град, известен с красивите езера.
Олимпийската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева е принудена да търси алтернативни начини за подготовка. Ползването на спортни съоръжения и зали за тренировки в Недерландия е забранено заради пандемията коронавирус.
„Поне е разрешено да ходят в парковете – уточни майката на Мирела – Валя Демирева. – Очакват всеки момент да вдигнат забраната за тренировки в зала, но само за националните състезатели на Недерландия. Треньорът на Мирелка – Рини ван Леуин издейства тя също да влезе в този списък. В момента е трудно за всички, но не се оплаква.“
Когато пандемията избухна, Мирела Демирева реши да остане в Холандия. Една от причините е нежеланието да пътува със самолет и потенциалната опасност да зарази своите по-възрастни роднини в София, които са близко до рисковата група.
„Много се притеснява за нас – сподели Валя Демирева. – Бях при нея, когато всичко започна. Още тогава мнозина мислеха, че е просто грип, но тя знаеше, че нещата са сериозни. Не разрешава на своя треньор Рини да бъде с нея на тренировките.

Чуват се по телефона. Тя му пазарува, защото човекът е на 70 години. Винаги спазва 10 метра дистанция, когато оставя покупките.“
Дългата липса на пълноценна подготовка се отразява пагубно на елитните спортисти, смята Валя Демирева, която е една от най-добрите треньори по лека атлетика в България.
„Дори само три дни да не се готвиш, има психологически и физически ефект – добавя майката на Мирела Демирева. – Професионалният спортист не може нищо да направи у дома. Имам състезател от Куба, който тренира в Испания. Когато за пръв път излезе да се готви навън след дълга изолация, ми каза как щял да умре. Правилно олимпиадата беше отложена, за да може спортистите да бъдат на топ ниво. Подобно събитие няма как да се проведе без публика.“

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама